четвртак, 20. септембар 2012.

Više zaštićenih prirodnih dobara u Beogradu

Zaštićena prirodna dobra kao očuvani delovi prirode posebnih vrednosti i odlika, prostiru se na oko tri odsto teritorije Beograda, a radi se na tome da se do 2015. godine prošire na najmanje osam procenta, što je standard EU za urbane zone, saopštio je Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada.
„U toku je izrada dve studije za nova zaštićena prirodna dobra na teritoriji glavnog grada koje bi trebalo da budu završene i usvojene do kraja godine“, izjavio je stručni saradnik u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Beograda Dejan Tripković. Kako je istakao, u postupku zaštite je stanište zvezdaste gljive i kolonije malog vranca na Adi Ciganliji, šuma Košutnjak, Bojčinska šuma, forland leve obale Dunava, preko puta Velikog ratnog ostrva, Obrenovački zabran, Lipovačka šuma i stablo kestena na Dorćolu. Tripković je istakao da se završava i studija zaštite Zvezdarske šume, a uplanu je i zaštita Ade Huje i Milićevog brda u podnožju Avale“. Beta

„Danas“ dodatak Eko Zona, 19.09.2012. strana III

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis