четвртак, 12. јул 2012.

Zajednička dobra

U sredu, 11. jula u 18h u Kulturnom centru REX (Jevrejska 16) održan je drugi ovogodišnji radni sto u okviru u inicijative Ko gradi grad, koja se treću godinu za redom bavi učešćem građana u razvoju gradova. U razgovoru su učestvovali i predstavnici udruženja Zaštitimo Zvezdarsku šumu Vladimir Martinović i Miloš Vučković.

Radni sto je okupio grupe građana koje su u svojim lokalnim sredinama stale u odbranu zajedničkih dobara koja su se našla pod udarom investitora i lokalnih vlasti. Šume na Zlatiboru i Zvezdari, izvor vode na Miljakovcu, javne zelene površine u naselju Aerodrom u Kragujevcu, Šumicama i Neimarskom parku, samo su neki od primera o kojima se govorilo. Ideja samog okupljanja je da se kroz razgovor vidi šta su specifičnosti pojedinačnih slučajeva, a šta im je zajedničko, kao i na koji način bi trebala da reaguje svaka sledeća grupa koja se uhvati u koštac sa sličnim problemom.

U novembru 2011. godine u kulturnom centru Rex održan je drugi deo susreta Ko gradi grad? na kome je učestvovao i Vladimir Martinović iz našeg udruženja.
Preuzmite audio snimak ovog razgovora.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis