недеља, 24. јул 2011.

Pošumljavanje Beograda počinje na jesen

Preuzmite  Strategiju pošumljavanja Beograda

Pošumljavanje Beograda počeće da se sprovodi u oktobru ove godine i očekujemo da bude pošumljeno nekoliko stotina hektara, izjavio je danas gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

"Time počinje realizacija Strategije pošumljavanja Beograda kojom je predviđeno da se u narednih 10 godina pošumi oko 50.000 hektara", kazao je on agenciji Beta i naglasio da je pošumljavanje razvojno pitanje, a ne konzervativne primene zaštite životne sredine.

Trivan je istakao da strategiju, koja je usvojena u junu ove godine, prati i niz projekata kao što je ozeljavanje "urbanih džepova", ozelenjavanje krovova i fasada, što su, kako je naveo, mali projekti, koji u urbanom delu grada rešavaju nedostatak zelenih površina.

Prema njegovim rečima, "pošumljenost Beograda iznosi oko 13 odsto, a cilj je da se ona poveća u narednih 10 godina, naročito u centralnim gradskim opstinama - Starom gradu, Savskom vencu i Vračaru, gde je trenutno oko tri odsto".

Pošumljenost na teritoriji opština Čukarica, Zemun, Palilula, Voždovac i Zvezdara je veća, jer tamo šume pokrivaju od osam do 10 procenta teritorije.

"Plan je da se pošumljenost poveća na 25, odnosno više od 30 odsto u narednih 10 godina", rekao je on.

Trivan je kazao da bi u ovoj godini pošumljavanje trebalo da se obavi pre svega na teritoriji Barajeva, Surčina, Makiša, Rušnja i Kovilova.

"Ovogodišnji budžet za pošumljavanje, sređivanje malih zelenih površina u gradu i ozelenjavanje krovova iznosiće oko 150 miliona dinara", rekao je gradski sekretar za zaštitu životne sredine.

Predviđeno je da se pošumljavanje, za koje je u narednih 10 godina procenjeno da će koštati oko 100 miliona evra, u najvećoj meri finansira iz budžeta grada, ali i iz državnog budžeta, kao i od međunarodnih institucija.

Trivan je naveo da su se u akciju pošumljavanja uključili Šumarski fakultet, Institut za šumarsto, Zavod za zaštitu prirode, Ministarstvio poljoprivrede, kao i sve druge institucije koje se bave šumama, kako bi se došlo do najboljeg plana za pošumljavanja.

"Pokušaćemo da pošumljavanje ima više funkcija, odnosno da osim doprinosa čistijem vazduhu, posluži i za stabilizacuju terena pod erozijom i klizištem, kao i da preventivno deluje na moguća klizišta", kazao je on.

Dodao je da će se insistirati da za pošumljavanje bude korišćena autohtona vegetacija i da vrste koje se budu sadile budu prilagodljive na klimatske promene.

Trivan je kazao da je plan da se u pošumljavanje uključi i veliki broj volontera, ali postoji mogućnost da se otvore i javni radovi koji bi novac za obavljeni posao dobijali od grada.

"Paralelno sa pošumljavanjem počeće akcija ozeljenjavanja 'urbanih džepova', malih prostora u gradu kojih ima puno koji su neuređeni i zapušteni, a ne mora da bude tako. To su površina od 50 do 200 kvadratnih metara, koje će se sređivati", kazao je on.

Kako je naveo, ove godine će se ozelenjavati po jedna takva površina u svih 17 opština, za šta je obezbeđeno 17 miliona dinara, a počece i pilot projekat ozelenjavanja barem jednog krova i jedne fasade.

Beta

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis