четвртак, 21. април 2011.

„Zelena ekonomija“ spas za planetu


Dvodnevna regionalna konferencija o održivoj potrošnji i proizvodnji sem što će ponuditi primere dobre prakse u ovoj oblasti, ujedno je priprema za skup Komisije UN za održiv razvoj u maju u Njujorku, kao i Svetski samit o održivom razvoju iduće godine u Rio de Žaneiru.

Planetu možemo da sačuvamo samo ako ozbiljno počnemo da primenjujemo održivu potrošnju i održivu proizvodnju, odnosno, ako svoj život prilagodimo pravilima takozvane „zelene ekonomije“. U protivnom, imaćemo velike probleme, a nedostatak prirodnih resursa koje svet besomučno troši već decenijama, vrlo brzo će nam zakucati na vrata – poruka je koja se čula na početku dvodnevnog skupa, odnosno Regionalne radionice o održivoj proizvodnji i potrošnji na Zapadnom Balkanu, koja je održana u Privrednoj komori Srbije.



Pozdravljajući goste iz regiona Bojan Đurić, državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, rekao je da je Srbija daleko odmakla u brizi za životnu okolinu jer je od 2008. godine doneto 28 zakona i više od 300 podzakonskih akata. „Zelena politika“ u Srbiji je ozbiljno shvaćena kao i zato se ispunjavaju sve obaveze prema procedurama i direktivama iz EU kako bi očuvanje i briga o životnoj okolini bila jedna od ulaznica za EU. Đurić je posebno naglasio da „zelena ekonomija“ otvara velike mogućnosti za nova radna mesta, a u Srbiji je moguće otvoriti čak 10.000 novih radnih mesta samo po osnovu reciklaže i upravljanje otpadom. Primenom održivih i obnovljivih izvora energije bile bi ogromne uštede, a na primeru Srbije čak bi se 2,5 miliona tona nafte uštedelo da koristimo bio goriva kojih u republici ima više nego dovoljno.

Dr Stojan Jevtić, potpredsednik PKS, ocenio je da ne treba očekivati da bi bilo ko mogao ponuditi univerzalnu formulu razvoja „zelene ekonomije“ nego to mora svaka zemlja da utvrdi za sebe. Jer, različit je razvoj, različiti prioriteti i različite okolnosti.

-Globalna potrošnja vrši neodrživi pritisak na ekosisteme – oko 60 odsto svetskih ekosistema pretrpelo je degradaciju samo u poslednjih 50 godina, a neumereno korišćenje energije i materijalnih resursa za industrijski rast dovešće do neodržive potrošnje prirodnih resursa i to do 170 odsto zemljinog biološkog kapaciteta do 2040. Godine - upozorio je dr Stojan Jevtić.

Organizatori ove dvodnevne radionice su Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Kabinet potpredsednika Vlade za evropske integracije i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva republike Hrvatske, a u razmeni iskustava u ovoj oblasti učestvovali su predstavnici kompanija koje su postigle najbolje rezultate. Sem njih, tu su i predstavnici svih „ekoloških“ ministarstava država Zapadnog Balkana i Republike Srpske, jedino su izostali predstavnici Albanije.

Kristofer Buvije , regionalni direktor Regionalne kancelarije UNEP za Evropu, u opširnoj prezentaciji ukazao je da efikasan proces kreiranje „zelene ekonomije“ i njenog sprovođenja u budućnosti zavisi od znanja i iskustva koje imamo. On je posebno ukazivao da održiva potrošnja i proizvodnja omogućavaju bogat život svih na planeti, dok bi se obrnuto ponašanje svima „obilo o glavu“. Rekao je da ulaganjem samo dva odsto ukupnog svetskog BDP omogućava zdrav život i rad svih nas, a istovremeno omogućava otvaranje na hiljade novih radnih mesta i na bolji način utiče na novi rast BDP u svetu.
Arhus centar Kragujevac | 14.04.2011
Izvor: Privredna komora Srbije

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis