петак, 18. март 2011.

Borba za očuvanje Zvezdarske šume

Ekolozi tvrde da se šteta širi
Autor: M. Krtinić
Zvezdarska šuma je tokom poslednjih desetak godina stalni predmet uništavanja. Nemarna seča stabala i „divlja“ gradnja znatno su smanjili njenu površinu. Pre dve godine bilo je reči i o proširenju KBC Zvezdara na štetu šume, ali su se, građani reagovali pa je seča sprečena. Konačno rešenje trebalo je da donese usvajanje regulacionog plana za Zvezdarsku šumu.
Međutim, 18 udruženja za zaštitu životne okoline uputilo je krajem februara apel beogradskim vlastima, pozivajući ih da se odustane od ekološki štetnih tačaka regulacionog plana Zvezdarske šume i da se čitav plan dovede u ekološki prihvatljive okvire.
Apel je dostavljen gradonačelniku, zameniku gradonačelnika, gradskom arhitekti, predsedniku skupštine grada i svakom članu gradskog veća. Prema rečima Dejana Simovića, člana udruženja Zaštitimo Zvezdarsku šumu, glavne zamerke odnose se na probijanje novih saobraćajnica kroz šumu, uvođenje trase turističkog voza, što podrazumeva asfaltiranje postojećih staza i krčenje okolnog zelenila, kao i povećanje stambenog bloka.

- Ovim regulacionim planom, šteta se širi, umesto da se sanira. Apsurdno je uvoditi saobraćaj u šumu, budući da je šuma ekološki centar i da je poznato da su izduvni gasovi iz automobila jedni od glavnih uzroka zagađenosti vazduha, rekao je Simović, koji je naglasio da je najvažnije da šuma postane zaštićeno područje.
Potrebno je prvo da šuma postane zaštićeno područje, pa tek onda da se pravi i usvaja regulacioni plan.
Zavod za zaštitu prirode Srbije u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine izradio je Studiju zaštite Zvezdarske šume kao stručnu osnovu za predlog akta za proglašenje zaštićenog prirodnog dobra.
U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine kažu za Danas da Studija ne dozvoljava dalje krčenje šume, odnosno da je u skladu sa regulacionim planom ali da nije dao pozitivno mišljenje po pitanju izgradnje novih saobraćajnica.
Akt se može pogledati u zgradi Gradske uprave grada Beograda, 27. marta 43-45, (kancelarija 502, V sprat), gde je organizovan javni uvid do 15. aprila, svakog radnog dana od 11 do 14 časova. U tom periodu, svi zainterseovani mogu svojim primedbama i predlozima doprineti što kvalitetnijem rešenju. Javna rasprava o predlogu akta o proglašenju zaštićenog područja i Studiji zaštite „Zvezdarska šuma“ održaće se 19. aprila 2011. godine u sali 503, na V spratu, 27. marta 43-45, sa početkom u 12 časova.
Desno plućno krilo Beograda
Park-šuma Zvezdara nalazi se na istoimenoj Beogradskoj opštini, gde se prostire na površini od oko 137 hekatra, od čega je 21 hektar uređen kao park. Prosečna starost vegetacije na ovom području iznosi oko 50 godina, a danas najveći deo park-šume čine čiste ili mešovite vrste drveća (bagrem, crna i kanadska topola, američki jasen, gorski javor, beli jasen, hrast, crni i beli bor, i dr.), kao i šumsko i ukrasno šiblje. Kada je tridesetih godina XX veka na vrhu brda sagrađena Opservatorija počelo je pošumljavanje, koje je intenzivirano u periodu posle 1945. godine, u toku dobrovoljnih radnih akcija. Uloga ovog novog šumskog kompleksa bila je delimično i zaštita Beograda od vetra (košave). Šumu nazivaju i „desnim plućnim krilom Beograda“ (Košutnjak je „levo plućno krilo“), a osim čistog vazduha, šuma štiti ovo područje od erozije i kliziženja zemljišta.
„Deca daruju šumu“
Festival dečijeg stvaralaštva „Deca daruju šumu“ održaće se u nedelja, u12 časova na vrhu Zvezdarske šume, kod Belog bagrema. Festivalom se obeležavamo početak proleća, Svetski dan šuma i Međunarodnu godinu šuma, i namenjen je deci koja će darivati šumu svojim stvaralaštvom: crtežima, figurama ili rukotvorinama, sviranjem i pevanjem, predstavama posvećenim šumi i prirodi, sve u skladu sa sloganom festivala - pusti mašti na volju.
Izvor: Danas

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis