понедељак, 17. јануар 2011.

10-godišnji plan pošumljavanja Beograda

Predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić najavio akciju velikog pošumljavanja Beograda, koja će trajati narednih deset godina.

Antić je učestvovao u akciji "Spasimo novogodišnje jelke" koju je organizovao Ekološki centar "Vratimo lepotu rekama", u saradnji s Gradskim sekretarijatom za zaštitu životne sredine.

Tokom akcije posađene su jelke ispred Palate "Srbija" na Novom Beogradu, a prvu jelku posadio je upravo predsednik gradskog parlamenta.

Antić je rekao da Beograd prvi put ima svoj budžet za pošumljavanje, a u planu je da u te svrhe bude utrošeno 105 miliona dinara.

"To će omogućiti sadnju šuma na nekoliko stotina hektara površina u svih 17 beogradskih opština. U okviru te akcije biće obezbeđeno oko milion sadnica", kazao je Antić i precizirao da će ta akcija trajati narednih 10 godina.

On je rekao i da su Ujedinjene nacije ovu godinu proglasile godinom šuma i naveo da će Beograd dati veliki doprinos toj globalnoj akciji.

I gradski sekretar za životnu sredinu Goran Trivan najavio je da će u narednoj deceniji svake godine sve više površina biti pošumljeno, i to ne samo na državnom zemljištu, već i na privatnim površinama.

Povodom današnje akcije sadnji jelki, predsednik Skupštine grada je ocenio da je reč o "sjajnoj manifestaciji" koju gradska vlast podržava već godinama i čiji je cilj da pre svega među mladima i decom propagira ideju zaštite životne sredine, zdravog života i brige o šumama.

"Svi znamo koliko su šume važne za naš život, ali u svakodnevnom životu to ponekad zaboravljamo", kazao je Antić.

Današnju akciju su podržali i ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, javna preduzeća "Srbijavode", "Beogradvode", "Zelenilo Beograd", kao i Gradski sekretarijat za obrazovanje.

B92 
15. januar 2011. | 17:53 | Izvor: Beta Beograd

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis