четвртак, 2. децембар 2010.

Šumom protiv klimatskih promena

U Kankunu (Meksio) su u toku razgovori Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama.
Želimo li da se suprotstavimo klimatskim promenama?
Ako to zaista želimo, neophodno je da sprečimo uništavanje šuma i zelenila. Neophodno je da redukujemo automobilski saobraćaj i sasečemo emisiju izduvnih gasova.


Ako to zaista želimo, neophodno je da učinimo mnogo toga, sada i ovde, svi i u svakom delu Srbije.
Nepohodno je, između ostalog, da sprečimo planirani masakr Zvezdarske šume. Neophodno je da sprečimo probijanje saobraćajnica i asfaltiranih trasa turističkog voza, koje će ispresecati, iskasapiti šumu. Neophodno je da sprečimo povećanje stambenih površina u šumskom tkivu - planirano je čak 60% dodatnih stambenih kvadrata – koje će bitno izmeniti karakter ovog područja, pretvorivši ga iz šumskog u stambeno – saobraćajno.
Podsetimo da je u Beogradu saobraćaj najveći uzročnik emisije štetnih gasova.
Podsetimo da je u Srbiji prethodna 2009. godina bila ekstremno topla i da su srednje godišnje temperature u većem delu Srbije bile više za jedan do dva stepena u odnosu na period od 1961. do 1990. godine.
Hoćemo li da svaka godina bude sve toplija?
Ili ćemo konačno nešto preduzeti? U stvarnosti, ne u deklaracijama. Vremena su previše ozbiljna za prazne reči, medijski egzibicionizam, marketinške kampanje. Vremena zahtevaju konkretna dela.
U subotu, 4. decembra, zabrinuti ljudi širom planete će izaći na ulice da onima koji odlučuju upute još jednu poruku upozorenja. Uputimo i mi ozbilnu poruku našim vlastima da se ne igraju sa zdravljem i životima, ne samo sadašnjih već i generacija koje tel dolaze.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis