уторак, 07. децембар 2010.

Gubitak biodiverziteta opasnost po zdravlje ljudi

LONDON - Postoji povezanost između povećanja broja patogenih organizama koji izazivaju bolesti i smanjenja broja biljnih i životinjskih vrsta u različitim ekosistemima na planeti, zakljkučila je grupa britanskih i američkih naučnika, koja je upozorila da je to posebno zabrinjavajuće zbog mogućeg negativnog uticaja na zdravlje ljudi.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu „Nejčer”, pokazalo je da fauna, mikrobi i flora koji nestaju često predstavljaju barijeru za razvoj zaraznih bolesti, a da vrste koje ostaju verovatno podstiču širenje zaraza, preneli su francuski mediji.
Naučnici još ne znaju da objasne razloge zbog kojih su najotpornije vrste istovremeno i one koje podstiču prenošenje patogenih organizama, ali su jedinstveni u zaključku da je gubitak biodiverziteta posebno zabrinjavajući zbog negativnog uticaja na zdravlje ljudi.
Tanjug
Politika 06.12.2010.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis