среда, 12. јануар 2011.

Saobraćajnica Nova 1 – ekološki zločin broj 1

Za drveće umesto automobila, kiseonik umesto izduvnih gasova, mir umesto buke
Uprkos zdravoj pameti i minimumu ekološke svesti, planeri su zapeli da proseku saobraćajnicu kroz Zvezdarsku šumu, upravo kroz predeo iznad KBC Zvezdara, koji smo uspeli da sačuvamo od planirane seče, opravdavane navodnim proširenjem Gradske bolnice i izgradnjom doma za stare.

Mesto planiranog zločina
Zapeli su da da probiju automobilski put upravo kroz šumski pojas koji se sastoji od oko 1.000 stabala kvalitetnog drveća. Koliko će drveta morati da strada da bi jedna lepa šumska staza bila pretvorena u ružnu saobraćajnicu? 

Posledice po eko-sistem ovog šumskog područja će svakako biti katastrofalne. Saobraćaj je glavni uzrok i aero i zvučnog zagađenja.
Saobraćajnica Nova 1 neminovno vodi uništenju tog dela Zvezdarske šume, njegovom presecanju na dve parkovske površine koje će se brzo istopiti.
Probijanje saobraćajnica kroz šumu je protivzakonito. Zakon o šumama dozvoljava prosecanje samo dve vrste šumskih puteva: protiv-požarne i puteve za održavanje šume. Ko forsira saobraćajnice, krši zakon,
Uništenje šume je nekome cilj. Zašto? Da bi umesto neprofitabilnog drveća rasli profitabilni kvadrati. U čije i kakve džepove se sliva profit ovih mutnih tranzicijskih vremena, svi veoma dobro znamo.
Izgovori za ekološki zločin pod šifriranim nazivom – Nova 1 - su razni i svi odreda nebulozni. Sve laž do laži.

Laž broj 1
Rečeno je da je Nova 1 neophodna zbog proširenja KBC Zvezdara. Od proširenja se odustalo, ali je saobraćajnica ostala.
Laž broj 2
Rečeno je da je Nova 1 neophodna zbog protiv-požarnog prilaza. Zvezdarska šuma je pristupačna, otvorenog tipa, već postoje laki i jednstavni protiv-požarni prilazi.
Laž broj 3
Rečeno je da je Nova 1 neophodna da bi stanovnici imali pristup svojim kućama. Još jedna budalaština. Svi već imaju pristup iz Trnavske ulice.

Zločin se, znamo, nadovezuje na zločin. Ucrtavši Novu 1, planeri su otišli i dalje. Okomili su se na još jednu šumsku stazu, na još jedan niz drveća. Ucrtali su spajanje Nove 1 sa već postojećom Lovranskom ulicom.
Tako će ići sve dalje, i dalje, i dalje, dok ne dođu glave čitavoj Zvezdarskoj šumi, dok šumsku celinu ne pretvore u stambeno, saobraćajno, poslovni kompleks. Ako ih ne zaustavimo.
Pozivamo sve nadležne se suprotstave planiranom ekološkom zločinu. Ko se ne suprotstavi, postaće saučesnik.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis