понедељак, 28. јун 2010.

Lagalice

Poznate beogradske lagalice, moralni maloletnik RD (u narodu poznatiji kao čuvar tajkunskih pločica) i drugi nosači funkcija u gradu Beogradu obećali su da će, na zahtev građana, poštedeti platan 198 i oko njega podići džepni park.
Obećanje su ostvarili na prilično neobičan, ali njima svojstven način. Platan je sasečen iznenada, krišom, u prisustvu policije.
Slagali su još jednom, to im je već prešlo u naviku. Priprema se i podvala po pitanju Zvezdarske šume.
Taj (polu)svet reči istina, čast, poštenje traži u rečniku stranih reči i izraza i nikako da utuvi njihovo značenje.
Tek nešto malo bolje od platana prošao je njegov branilac. Drvenog advokata Vladimira Živanovića, istina, nisu posekli, izuzev po duši, ali su mu u noćnim satima policiju poslali na kuću, da ga zastraše.
Moralni maloletnici ne samo da prelaze preko vlastitih obećanja, nego gaze i preko tuđeg truda i žrtve. Još gore, pokušavaju da zastraše svakog ko im se suprostavlja, uvereni da će tuđim strahom prikriti vlastiti zločin.
Veče pre seče platana 198 gradska Lažovizija Studio B upriličila je emisiju posvećenu platanskim zadužbinarima i dobrotvor(ov)ima ovog grada. Umesto da se pozabavi ozbiljnim pitanjima uređenja Beograda po evropskom modelu i očuvanja gradskog zelenila, gradska Lažovizija krenula je od kraja priče. Kao da platana nikada nije bilo na Bulevaru a onda su se pojavili iznebuha darežljivi, obično dugoprsti tajkuni da daruju svoj grad sadnicama platana.
Kako bi drugačije i moglo biti u gradu i zemlji gde je laž postala pravilo, korupcija svakodnevnica. U zemlji u kojoj se ne poštuju ni volja građana, ni reč struke. U zemlji u kojoj se Evropska unija svodi na izvor donacija. U zemlji u kojoj je profit privilegovanih pojedinaca sve, a interes građana i moral ništa.
Nosači funkcija su se previše poneli, ali bahatost je batina sa dva kraja. Može da opauči po glavi i onog ko se njome služi.
Počinjen je ekološki zločin koji neće biti zaboravljen. Vratiće se kao bumerang onima koji su ga skrivili.
platan 198
Mesto na Bulevaru gde je nekada bio platan 198.
Photo: Milica Jovanović

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis