четвртак, 27. мај 2010.

Odgovor na primedbe

Stigao je i zvanični odgovor na naše primedbe na nacrt regulacionog plana Zvezdarske šume.
Neke primedbe su usvojene, neke nisu. Odustalo se od proširenja KBC Zvezdara na šumu i izgradnje staračkog doma, a li se zato ostalo pri probijanju saobraćajnice u ovom delu šume. Odustalo se i od proširenja Mihajla Pupina.
Posebno je opasno i ekološki pogubno probijanje besmislenih i nepotrebnih saobraćajnica kroz šumu i pokušaj da se šumsko područje pretvori u saobraćajnu zonu. Da bi se, zatim, jednom saobarćajnicama isparcelisana šuma pretvorila u gradilište ili, tačnije, grabilište.
U zbiru zelene površine su smanjene za 3,2 ha, da bi saobraćajne površine bile uvećane za 3,2 ha.
Urbanistima i planerima i dalje nije jasno šta je šuma i koja je njena uloga. Urbanistima i planerima i dalje nije jasno da je saobraćaj glavni izvoz zagađenja u gradu i da svako povećanja saobraćaja u jednom području nanosi ogromnu ekološku štetu.
I dalje se istrajava na povećanju stambenih površina u okviru šume, umesto da se, kao minimum minimuma, stvari zadrže makar na postojećem nivou. Površine namenjene stanovanju su povećane za 1,45 ha, iz dodatnih 45.000 kvadrata BRGP-a.
I dalje se istrajava na budalaštinama kao što je turistički vozić. Turistički vozić nije ni malo naivna igračka i može da nanese veliku štetu. Turistički vozič podrazumeva asfaltiranje pešačkih i trkačkih staza kojima bi prošao. A pod asfaltom šuma ne diše. Jednom asfaltirane staze će se, kada nekome padne napamet, lako pretvoriti u ulice i puteve.
Ima još spornog.
Komisija za planove je rekla svoje. Sada su na redu Gradsko veće i Skupština grada Beograda. Hoće li se većnici i odbornici pokazati razumnijim i odgovornijim od zelenomrzački nastrojenih planera i urbanista?
Nastavićemo da se borimo da bismo došli do ekološki prihvatljivog rešenja.
Organizovaćemo nove akcije. Ko želi da pomogne Zvezdarku u odbrani Zvezdarske šume, može da se javi na zvezdarskasuma@yahoo.com
Preuzmite odgovor Komsije za planove

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis