уторак, 9. фебруар 2010.

Uključite građane u oblikovanje grada

Beogradski sindikat i udruženje Zaštitimo Zvezdarsku šumu upućuju javni poziv beogradskim vlastima:
Grad je previše važan da bi se prepustio urbanistima
Krajem prošle godine, gradska skupština je donela odluku o izradi Plana generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda.
Pozdravljamo ovu odluku. Krajnje je vreme da se zaustavi uništavanje ionako oskudnog zelenila ovog grada.
Cilj plana bi ipak morao da bude daleko ambiciozniji. A to znači daleko primereniji stanju stvari.
Beograd je previše zagađen, ima previše dana kada se jedva diše. Beogradu treba daleko više zelenila. Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3%, a orjentaciona je procena da bi trebale da dosegnu 27,3% površine našeg grada. Šumovitost po glavi stanovnika je 0,25 ha, a trebalo bi da iznosi 0,33 ha.
Nije dovoljno očuvanje postojećih zelenih površina u sadašnjim granicama. Treba ih uvećati. I to znatno.
Regulacioni planovi se obično prave mimo građana, daleko od javnosti.
Tražimo da ovog puta bude drugačije. Tražimo da se u izradu plana uključe javnost, strukovna udruženja i udruženja građana. I to od samog početka i u svim fazama.
Da parafraziramo poznatu izreku: grad je previše važan da bi se prepustio urbanistima.
Grad pripada svim građanima koji u njemu žive. Ne urbanistima i gradskoj upravi. Gradski prostor je javno dobro, ne njihova privatna sovjina kojom mogu da raspolažu kako im se prohte. Životna sredina se tiče sviju nas.
Imamo pravo da budemo obaveštetni. Imamo pravo da učestvujemo. Imamo pravo da odlučujemo. I po Ustavu Srbije, i po Arhuskoj konvecniji, koja je kod usvojena kao zakon, i po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.
Tražimo da Urbanistički zavod, kome je poverena izrada plana, redovno, najmanje jedanput mesečno, obaveštava javnost o toku projekta i projektnim rešenjima.
Takođe tražimo:
- Da se organizuju redovni mesečni sastanci planera sa predstavnicima strukovnih udruženja i udruženja građana, radi razmene informacija, mišljenja, inicijativa i predloga.
- Da se organizuje niz javnih tribina na kojima bi se sučelila različita mišljenja.
- Da se zamole sve medijske kuće da pomno prate važan poduhvat planiranja zelenih površina, a posebno gradska radio televizija Studio B, koju grad finansira.
Hajde da čujemo svakog ko ima šta da kaže. Hajde da se svi zajedno potrudimo da dođemo do najboljih rešenja.
Tražimo da se i gradska i ubanisti odnose prema građanima kao prema poželjnim saradnicima, čije se učešće traži, mišlljenje uvažava, ne kao prema suprotstavljenoj strani kojom treba manipulisati i koju treba istisnuti iz odlučivanja o gradu u kome svi zajedno živimo.
Uključite građane u oblikovanje njihovog grada. Da ne biste bili isključeni. Ne zaboravite da u demokratiji žute i crvene kartone dele građani.

Beogradski sindikat
Zaštitimo Zvezdarsku šumu

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis