среда, 24. фебруар 2010.

Pumpanje zakona!

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, navodno, dozvolilo radove na pumpi koje je gradska građevinska inspekcija označila kao nelegalne?! Niko od nadležnih u gradskim i republičkim institucijama ne želi da objasni ko je dozvolio skidanje žute trake, što je po zakonu krivično delo!
Odluku gradske građevinske inspekcije o zatvaranju gradilišta na Trgu Branka Radičevića u Zemunu, kako saznaje "Press", poništilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje! Iz ovog ministarstva juče nisu hteli da objasne da li su i zašto tamo dozvolili rekonstrukciju i proširenje benzinske pumpe "Lukoil", kada je i opštinska i gradska inspekcija utvrdila da se radovi izvode bespravno.
Najzanimljivije od svega je to što dok traje navodna "pravna zbrka" oko ovog gradilišta, pumpa se polako završava. Radnici su na terenu svakog dana pa je izvesno da će rekonstrukcija biti gotova već za desetak dana posle čega će, uobičajeno, biti nevažno ko je namerno zažmurio ili pod čudnim okolnostima dao dozvolu posle zvanične ocene da je gradilište nelegalno.
Opštini vezane ruke
Niko od nadležnih u gradskim i republičkim institucijama juče nije hteo da objasni kako je moguće da u jednom delu prestonice investitori, pa čak i obični fizikalci na gradilištu budu hapšeni i privođeni, a da u drugom nekom neko može da skine žutu traku i nesmetano izvodi radove? Iako je po Zakonu o planiranju i izgradnji uklanjanje žute trake i nastavak nedozvoljene granje definisano kao krivično delo, još nije poznato zašto se toleriše nastavak radova na ovoj pumpi. U opštini Zemun kažu da su im po tom pitanju vezane ruke.
- Mi nemamo nadležnost da uradimo bilo šta. Naši komunalni inspektori su utvrdili da je prilikom radova posečeno više stabala sa zelene površine i to bez dozvole. Zbog toga je i podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a potom je i gradska građevinska inspekcija utvrdila da se radovi izvode bespravno - navode u opštini.
ZAŠTO ĆUTITE?
Nadležni u gradskom Sekretarijatu za imovinsko-pravne poslove i građevinsku inspekciju već nekoliko dana ne objašnjavaju zašto se toleriše gradnja koju su sami označili kao nelegalnu. Takođe, zaposleni u Ministarstvu za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje nisu juče odgovorili Pressu da li je tačno da je, nakon zatvaranja gradilišta, neko iz ministarstva poništio to rešenje, niti su navedeni razlozi zašto je to urađeno (ako jeste), po čijem dogovoru, odobrenju, i po kojim pravilima zakona neko sme da skine žutu traku i naknadno da dozvolu za gradnju.
Ovakvo ponašanje nadležnih, naravno, neće naterati Press da odustane od ove priče. Naprotiv.
Nakon toga, gradilište je zatvoreno i obeleženo na propisani način trakom i tablom, ali su obeležja nestala "preko noći".
- Obavestili smo Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove i građevinsku inspekciju da je investitor nastavio radove kao i da se proširio na Dobanovačku ulicu - objašnjavaju u opštini Zemun.
Na drugoj strani, "Press" i dalje ne dobija objašnjenje od Sekretarijata za imovinsko-pravne poslove i građevinske inspekcije. Ne oglašava se ni investitor kompanija "Lukoil".
Zidaju preko zelenila
Ipak, pored opštine, jasan stav imaju jedino građani koji žive u ovom delu Zemuna.
- To je bila mala pumpa koja je tu stajala godinama. Sada su to srušili i žele da naprave mnogo veći objekat, a sve to preko kolovoza, zelenih površina i dela koji je nekada služio za parking! To su već uradili sa jednom pumpom, baš u Zemunu, i ona je nekoliko puta veća nego što je bila. Dokle će zarad svojih sebičnih interesa da uništavaju staro gradsko jezgro, pa i ovaj trg koji je pod zaštitom države - pita jedan od naših čitalaca.
Kako nezvanično saznajemo, građevinski inspektori su juče ponovo izašli na teren kako bi ispitali situaciju oko pumpe na Trgu Branka Radičevića. Ona se, nezvanično, rekonstruiše zbog toga što je prilikom redovne kontrole pre nekoliko meseci utvrđeno da cure podzemni tankovi u kojima se skladište naftni derivati. Prema pravilima, u takvim slučajevima, tankovi su morali da budu izvađeni, pa je odlučeno da se cela pumpa ponovo izgradi.
Beograd 23. 02. 2010 D. MINIĆ
Press

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis