недеља, 7. фебруар 2010.

Mladice umesto platana

Peticija za spas platana
GRUPA Beograđana, nezadovoljnih najavljenom sečom platana duž Bulevara kralja Aleksandra, okupila se u subotu ispred „Cvetkove pijace“ kako bi izrazila protest i sakupila potpise za peticiju. Preduzeće „Zelenilo Beograd“ saopštilo je da će obnoviti drvored - 329 stabala će biti posečeno, ali jedna od najdužih beogradskih ulica dobiće 591 novu sadnicu. U procenu nadležnih da je „zdravsteno stanje“ drvoreda loše, kao i u motive uklanjanja platana, građani ne veruju i smatraju je „paravanom“ za komercijalne interese pojedinih investitora.
Članovi grupe koja se bori za očuvanje stabala veruju da se radi o „investicionom
urbanizmu“ koji gazi parkove i zelene površine zarad realizacije privatnih interesa na račun opšteg dobra.
- Najavili su seču u delu od Vukovog spomenika do „Cvetkove pijace“ - rekao je jedan od okupljenih. - Kako je moguće da su stabla „bolesna“ samo u jednom delu Bulevara, a u drugom potpuno zdrava?
U „Zelenilu Beograd“ navode da je odluka o zameni drvoreda doneta na osnovu činjenice da je opšta ocena stanja stabala u Bulevaru kralja Aleksandra veoma loša i iskustva u održavanju, odnosno pokušajima da se intenzivnim održavanjem produži vek njegovog trajanja.
- To je konstatovano u dvema studijama stručnjaka Šumarskog fakulteta, koji su procenili da je vek ovog drveća od sedam do 10 godina - stoji i saopštenju „Zelenila“. - Takođe, oni preporučuju da se iskoristi prva velika rekonstrukcija Bulevara kralja Aleksandra za zamenu drvoreda.
Na potezu od Vukovog spomenika do Ustaničke ulice, trenutno se nalazi 431 stablo. Na delu od Batutove do Gospodara Vučića ima 48 platana koji su zdravi i oni neće biti posečeni, dok će 54 mlada stabla biti izvađena sa korenom i presađena na zelene površine u neposrednoj blizini Bulevara kralja Aleksandra.
ZA NAREDNI VEK
U saradnji sa stručnjacima Šumarskog fakulteta i Instituta za šumarstvo biće određena vrsta i veličina novih stabala. U „Zelenilu Beograd“ dodaju da će insistirati da sadnice budu minimum prečnika 10 centimetara, koren sa busenom prečnika minimum 85 centimetara, kao i visina minimum oko pet metara, kako bi drvored što pre dostigao svoju funkciju.
N. V. Brković, 06.02.2010 Večernje novosti

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis