четвртак, 4. фебруар 2010.

Još jedno obraćanje gradskim vlastima

Još jednom smo se obratili gradskim vlastima:
- Gradonačelniku Draganu Đilasu,
- predsedniku Skupštine grada Aleksandru Antiću,
- zameniku Gradonačelnika Milanu Krkobabiću,
- Gradskom arhitekti Dejanu Vasoviču,
- članovima Gradskog veća: Goranu Aleksiću, Darku Božiću, Oliveru Glišiću, Aleksandri Gojković, Zoranu Kostiću, Nadi Dumić, Dejanu Malom, Darijanu Mihajloviću, Željku Ožegoviću, Mr Nikoli Paviću, Mr Mileti Radojeviću, Miroslavu Čučkoviću i Slobodanu Šoleviću.

Evo šta smo im napisali:
Obraćamo vam se ponovo povodom Nacrta plana detaljne regulacije područja gradske park-šume Zvezdara, a po sledećima tačkama:

1. Opstrukcija Komisije za planove
Želimo da vam skrenemo pažnju da Komisija za planove grada Beograda nije prihvatila inicijativu da se Zvezdarska šuma sačuva od seče.
Na 56. sednici, održanoj 08.12.2009. godine, Komisija za planove je informisana o dopisu Gradonačelnika br.35-3831/09-G od 27. novembra 2009. godine, upućenom grupi građana „Zaštitimo Zvezdarsku šumu“, dr. Miroslavu Demajo, kao i o mišljenju Sekretarijata za zdravstvo (dopis II-01 br. 07-123/2009 od 30.11.2009. godine) kojima se potvrđuje da nije neophodno proširenje KBC „Zvezdara“ na šumu, niti je potrebna seča drveća koju bi to proširenje podrazumevalo. Pritom se u zapisniku Komisije i ne spominje šta sadrži dopis, a stav Sekretarijata za zdravstvo je grubo izvrnut. Komisija nije prihvatila ni Gradonačelnikovu inicijativu ni stav Sekretarijata za zdravstvo. Samo je primila informaciju, što je eufemizam za guranje pod tepih.
U prilogu vam dostavljamo deo zapisnika sa 56. sednice koji to potvrđuje. Nismo u mogućnosti da vam dostavimo zapisnik u celini jer su nam u Sekretarijatu za urbanizam kopirali samo deo dokumenta, tu je sve okruženo takvom tajnovitošću kao da se radi o vojnim, ne urbanističkim planovma, ali se autentičnost zapisnika lako može proveriti.
Molimo vas da preduzmete odgovarajuće mere da se prevaziđe opstrukcija Komisije za planove i sačuva Zvezdarska šuma. Takođe vas molimo da utičete da Sekretarijat za urbanizam i Komisija za planove u potpunosti ispoštuju načelo javnosti rada, kao jedno od osnovnih načela demokratskog društva.

2. Zahtev za izmenu Generalnog plana Beograd 2021 i Nacrta plana detaljne regulacije gradske park-šume Zvezdara
Obaveštavamo vas da smo 28.12.2009. godine, Sekretarijatu za urbanizam i građevinske i poslove i Urbanističkom zavodu podneli zahtev za izmenu Generalnog plana Beograd 2021 i Nacrta plana detaljne regulacije gradske park-šume Zvezdara u kome:
Zahtevamo sledeće izmene Generalnog plana Beograda 2021:
Ostaviti pri postojećoj nameni – zelene površine - područje iznad KBC „Zvezdara“ (oivičeno ogradom KBC „Zvezdara, ulicama Vojvode Sime Popovića, Novice Cerovića i Trnavskom), koje je grafičkim delom Generalnog plana predviđeno za javne specijalizovane objekte i komplekse;
Izvršiti prenamenu područja kasarne u Volginoj ulici u zelene površine;
Izmeniti, ako je neophodno, i druge delove Generalnog plana kako bi se omogućile dole navedene izmene Nacrta plana detaljne regulacije područja gradske park šume Zvezdara:

Zahtevamo sledeće izmene Nacrta plana detaljne regulacije područja gradske park šume Zvezdara:
Ostaviti pri postojećoj nameni – zelene površine - područje iznad KBC „Zvezdara“ (ovičeno ogradom KBC „Zvezdara, ulicama Vojvode Sime Popovića, Novice Cerovića i Trnavskom, koje je predviđeno za javne specijalizovane objekte i komplekse (proširenje KBC „Zvezdara“ i izgradnja doma za stare, sa saobraćajnicom između te dve celine);
Izvršiti prenamenu područja kasarne u Volginoj ulici u zelene površine;
Ostaviti institut „Mihajlo Pupin“ u sadašnjim okvirima, bez proširenja i bez povećanja BRGP-a;
Ostaviti Kombinovanu dečiju ustanovu, u sadašnjim okvirima, bez proširenja i bez povećanja BRGP-a;
Ostaviti Atronomsku opservatoriju u sadašnjim okvirima, bez smanjenja ili povećanja površina, kao i bez izmena BRGP-a;
Stambenu izgradnju zaustaviti na postojećem niovu, bez proširenja na zelene površine i bez ikakvog povećanja BRGP-a;
Odustati od izgradnje novih saobraćajnica na području gradske-park šume Zvezdara, kao i od proširenja ili produženja postojećih;
Ostaviti pri postojećoj nameni – zelene površine - područje predviđeno za izgradnju crkve;
Izmestiti svaku proizvodnju i sve komercijalne delatnosti iz gradske park šume Zvezdara,
Odustati od izgradnje tornja-vidikovca;
Odustati od ograđivanja šume kojim bi se ograničio prilaz građanima, a na odgovarajući način onemogućiti ulazak vozila u gradsku park-šumu, izuzev kada se radi o vozilima policije, vatrogasne ili zdravstvene službe;
Odustati od turističkog vozića;
Sve sportsko-rekreativne i kulturne aktivnosti planirati u otvorenom, ne zatvorenom prostoru, na zelenim površinama, ne nauštrb zelenih površina.

3. Plan generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda
Pozdravljamo odluku Skupštine grada Beograda da se pristupi izradi Plana generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda. Ova regulacija je veoma važna za očuvanje i unapređenje zelenih površina u Beogradu.
Zahtevamo i da se na regulaciono područje Zvezdarske šume primene:
ciljevi iz Člana 2. odluke, a posebno očuvanje postojećih zelenih površina u sadašnjim granicama:
načelo iz Člana 4. o zabrani gradnje novih objekata i rekonstrukcije postojećih objekata do usvajanja plana.
Tražimo da kod izrade ovog veoma važnog plana od samog početka i u svim fazama budu uključeni javnost i udruženja koja se bave zaštitom životne sredine, kao i stručna udruženja. Tražimo da i sami aktivno učestvujemo u izradi tog plana.
Predlažemo:
da grad Beograd naloži Urbanističkom zavodu održavanje redovnih mesečnih sastanaka sa predstavnicima udruženja, radi razmene informacija, mišljenja, inicijativa i predlog, kao i da redovno, makar jedanput mesečno, obaveštava javnost o toku projekta;
da se organizuje niz tribina, stručnih i javnih rasprava na tu temu;
da grad Beograd zatraži od gradske radio-televizije Studio B da deo programa posveti ovom ali i drugim urbanističkim planovima jer su od izuzetnog značaja za grad i njegove građane;
da se stručni nadzor nad izradom ovog ali i drugih planova poveri glavnom arhitekti grada

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis