субота, 13. фебруар 2010.

Intervju sa Branislavom Jovinom

Autor: Mara Knežević Kern
Intervju sa arhitektom Branislavom Jovinom, objavljen u 99. broju Pečata od 29. januara.


BRANISLAV JOVIN rođen je 1935. u Odžacima. Gimnaziju je završio u Novom Sadu (1954); diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu (1960).
Bio je: Glavni urbanista Urbanističkog zavoda grada (1960 – 1970); Glavni projektant Zavoda za izgradnju grada (1970 – 2000) i rukovodilac Projekta „Metro Beograd“ (1973-1982. i 1986-2000).
Član je Akademije arhitekture Srbije (od 1996).
Projektant je - Poslovnog objekta u Palmotićevij 30; pešačke zone Knez Mihailove; trga i pešačke ulice u Nišu, Zaječaru, Distriktu-Brčko; slobodnih površina: Kongresnog centra „Sava“, Hotela „Jugoslavija“, Muzeja „25.Maj“; Savskog kej-šetališta.
Dobitnik je dve Oktobarske nagrade grada Beograda (1967 i 1971); Nagrade lista „Borba“ (1970); Velike nagrade arhitekture Saveza arhitektara Srbije (1991).
Beograđani su veoma uznemireni vešću da će se duž najstarije žile kucavice grada – nekadašnjeg Bulevara revolucije - odlukom «prekog suda» - obaviti seča nekoliko stotina platana, uz obrazloženje da su truli i stari.
Sumnjajući u navedene motive ove seče, obratili smo se Arh Branislavu Jovinu, koji se tim povodom oglasio u javnosti, apelujući na razum i savest onih kojima je grad poveren. Arh Jovin veruje da će stabla u Bulevaru biti žrtvovana zarad proširenja tramvajske pruge, kako bi se u XXI vek - umesto metroom – ušlo tramvajem sa nešto širim kolosekom, koga zagovornici povratka u XIX vek nazivaju „laki metro“.
Do koje mere se omalovažava struka govori i podatak da se protesti arh Jovina objavljuju među pismima redakciji, a o stavu Akademije arhitekture Srbije - koja ga u potpunosti podržava – javnost nije obaveštena.
Ovom prilikom želimo da upoznamoBeograđane sa hronologijom „diskontinuiteta“odnosa vlasti prema izgradnji metroa i sa profilom čoveka koji je u ovaj vizionarski poduhvat uložio čitav svoj radni vek, a čije mišljenje vlastodršci bezobzirno ignorišu.
Ovo je i priča o instituciji gradonačelnika, koji svojim autoritetom može da pokrene najneverovatnije poduhvate ili da pričini nenadoknadivu štetu gradu koji mu je poveren.

Pročitajte

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis