недеља, 21. фебруар 2010.

Borba za očuvanje zelenila

Građani protestovali zbog seče platana i uništavanja Zvezdarske šume
Autor: B. Č. B.
Protiv seče
Građani koji se protive seči platana u Bulevaru kralja Aleksandra kao i oni koji se bore za očuvanje Zvezdarske šume juče su protestovali ispred opštine Zvezdara, negodujući zbog odluka gradskih vlasti. Okupljeni građani su potpisivali peticiju koja treba da bude prosleđena gradskim vlastima.
- Ne odustajemo od očuvanja platana u Bulevaru. Istrajaćemo u tome da argumentima dokažemo da ne postoje opravdani razlozi za seču celog drvoreda. Neka stabla jesu bolesna, ali to svakako nije razlog da se iseče ceo drvored - istakla je juče Olga Sabo, inicijator peticije u kojem se zahteva od gradskih vlasti da odustanu od ove namere.
Miloš Živković, jedan od organizatora inicijative građana za očuvanje Zvezdarske šume, kaže da nije slučajno što je protest održan ispred opštine Zvezdara, za koju se vezuju sporni urbanistički planovi.
- Sve je počelo 2003. godine kada je trebalo da bude uklonjeno dečje igralište „Šljunkara“. Nastavilo se 2005. godine sa pokušajem uništavanja Petog parka, da bi se nastavilo 2009. godine planom za seču drveća u Zvezdarskoj šumi, a na kraju je završeno namerom da se ukloni drvored u Bulevaru - rekao je Živković
On je istakao da platani u Bulevaru moraju da budu sačuvani jer su oni deo evropke prestonice i optužio aktuelnu vlast da pokušava od Beograda da napravi palanku.
Rambo Amadeus podržao akciju
Rambo Amadeus, popularni multimedijali umetnik podržao je akciju za očuvanje platana u Bulevaru kralja Aleksandra. „Podržao sam ovu akciju jer drveće ne može samo da se brani“, objasnio je Rambo.
Danas

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis