среда, 20. јануар 2010.

Šuma mora pasti – insistira Sekretarijat za urbanizam

Naš odgovor je: Neće moći!
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove se iznenada provrednio. Dobismo čak tri odgovora. Odgovori se, istina, ne ističu prevelikom konkretnošću i jasnoćom, ali zato u njima ima mnogo birokratskog praznoslovlja i još više birokratske nadutosti, nespojive sa duhom demokratije. Tako se obraća neko ko hoće nešto da provuče i nešto da sakrije.
Uglavnom, urbanisti i komisionari, i dalje insistiraju na seči Zvezdarske šume, zaklanjajući se iz proceduralnih trikova. Čvrsto se drže načela – šuma mora pasti. Neće im proći. Ne damo im nijedno jedino drvo. Nije Zvezdarska šuma njihovo privatno vlasništvo pa da je krčme kako im se prohte.
Još jednim je zvaničnim dopisima potvrđeno da Komisija za planove održava zatvorene sednice. To je u demokratskom društvu nedopustivo. Načelo javnosti rada važi za sve, uključujući urbaniste i planere.
Datumi su posebna priča. Tako je, recimo, odgovor od, navodno, 11.11.2009. godine stigao tek 20.01.2010. i to mejlom. Ili je mejl nešto dugo putovao ili se malo (zapravo malo više) manipulisalo datumima.
Pogledajte odgovore:
- Odgovor na zahtev za izmenu Generalnog plana Beograd 2021 i Nacrta detaljnog plana Zvezdarske šume;
- Odgovor na zahtev za informisanje o odlukama koje se tiču nacrta detaljnog plana Zvezdarske šume i zahtev za učešće u sednicama Komisije za planove;
- Odgovor na ranije u više navrata dostavljane primedbe na ekološki neprihvatljiva, šumožderska rešenja nacrta plana.
Prijatna zabava.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis