среда, 27. јануар 2010.

Performans Džeka Šumoseka i branilaca Zvezdarske šume

Skup je održan ispred Sekretarijata za urbanizam...
Nasuprot Džeku Šumoseku stajali su branioci šume sa transparentima „Sprečimo šumocid“...

Šumosek rasprodaje Zvezdarsku šumu
ZELENO - Džek Šumosek održao je juče javnu sednicu Komisije za rašumljavanje u kojoj je pozivao građane da poseku sva stabla u gradu! Na taj način udruženje građana „Zaštitimo Zvezdarsku šumu“ pokušalo je da animira Beograđane da ne dozvole da se šuma iseče, kao i da nadležne pokuša da odgovori od tog čina.
- Ne trebaju nam pluća grada Zvezdarska šuma i Košutnjak. Posecimo sva stabla. Neka sve bude beton. Izvoli narode, Zvezdarska šuma je na prodaju, na metar, na plac, kako kome odgovara. Pobednik je onaj ko mi da najviše para - obraćao se juče Džek Šumosek Beograđanima.
Skup je održan ispred Sekretarijata za urbanizam, a uprkos hladnoći, skeč Džeka Šumoseka i branilaca Zvezdarske šume privukao je građane koji su potpisali peticiju za zaštitu šume.
- Planiraju da iseku deo Zvezdarske šume kako bi navodno proširili Klinički centar Zvezdara. Mi sumnjamo da iza toga stoji namera da se na tom mestu izgrade kuće, tržni centri i slične stvari. Imamo pismenu podršku graodnačelnika, koji nije za to da se šuma seče, međutim ljudi iz Sekretarijata za urbanizam su istrajni u svojoj nameri. To je suludo zato što je Zvezdarska šuma prirodni neutralizator svih zagađenja iz Pančeva, plućno krilo Beograda - kaže za „24 sata“ Feđa Dimović iz Beogradskog sindikata.
Nasuprot Džeku Šumoseku stajali su branioci šume sa transparentima „Sprečimo šumocid“, „Imamo pravo da živimo zdravo“, „Ne secite šumu, sasecite korupciju“, kao i „Dalje prste od šume“. Borba za Zvezdarsku šumu vodi se i na fejsbuku gde grupa „Zaštitimo Zvezdarsku šumu“ ima blizu 5.000 članova, a zaključno sa jučerašnjim danom prikupljeno je preko 2.500 potpisa.
mj - 27.01.2010. - 03:53
24 sata

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis