субота, 23. јануар 2010.

Dulić: Mnogi su se urotili protiv zakona o izgradnji

Donošenje revolucionarne uredbe koja predviđa konverziju prava korišćenja u pravo svojine, a time i uvođenje privatne svojine nad građevinskim zemljištem pratili su pritisci i "prijateljski saveti" Oliveru Duliću, ministru , koji stoji iza nedavno donetog Zakona o izgradnji.
Kako tvrdi u intervjuu za "Blic", u ovom trenutku u Srbiji postoji jedan dobro organizovan sistem koji na sve načine pokušava da ospori svaku odredbu novog zakona.
- U tom sistemu su oni koji moraju da plate konverziju prava korišćenja u pravo svojine, odnosno razliku između cene kojom su platili pravo korišćenja i prave tržišne vrednosti tog zemljišta. Zatim ljudi kojima je do sada plaćano da ubrzaju proceduru za izdavanje dozvola. Među njima su i oni koji su crtali razne urbanističke planove u skladu sa interesima investitora, kao i firme koje su imale bolju prohodnost u Urbanističkom zavodu.
Na koji način oni onemogućavaju primenu novih propisa?
- Oni ne mogu da to onemoguće, ali pokušavaju na svaki način da stvore atmosferu da se zakon opstruiše, stavi van snage i da se radi po starim propisima. Svaki takav pokušaj je da se nekim ljudima koji su ovim zakonom izgubili moć, ta moć vrati. Čak imamo podatak da su kroz neke medije pokušavali da finansiraju kampanju protiv ovog zakona. Međutim, mi ćemo kao ministarstvo stati iza svake njegove odredbe. Čim se donesu planski dokumenti, građani će bukvalno samo jednim klikom na internetu znati šta im je sve neophodno od dokumentacije da dobiju građevinsku dozvolu. Neće zavisiti od volje ili milosti nekoga koji je do sada njegov predmet mogao da drži u fiokama. Sada će morati da ga pusti u proceduru.
Pokazalo se, ipak, da primena zakona ne ide kako treba. U Beogradu za četiri meseca nije izdata nijedna građevinska dozvola, a jeste samo 20 lokacijskih.
- Razgovarao sam sa gradonačelnikom Draganom Đilasom, kome beskrajno verujem, i on mi je rekao da je u poslednjih nekoliko dana taj proces otkočen i da je izdato nekoliko stotina lokacijskih dozvola. U Beogradu je postojao problem i on je otklonjen. Svako ko je predao kompletnu dokumentaciju, dozvolu dobija veoma brzo. Zakon se dobro primenjuje u ostatku Srbije. U Novom Sadu je izdato 160 dozvola od stupanja na snagu novog zakona, a u Subotici 56.
Izjavili ste da je u Beogradu problem političke prirode. Na šta ste mislili?
- Problem je bio u reorganizaciji gradskog Sekretarijata za urbanizam i sada je sa tim gotovo.
Da li se zna koliko će preduzeća morati da plati konverziju prava korišćenja u pravo svojine?
- Svako ko je ušao u posed građevinskog zemljišta, a nije platio punu tržišnu cenu. Ovom uredbom hoćemo da izjednačimo te ljude sa onima koji svakoga dana kupuju zemljište po tržišnim cenama. Namera nam je da konačno sprovedemo koncept stvaranja privatne svojine nad građevinskim zemljištem na fer i na način koji će biti u interesu države. Deset odsto građevinskog zemljišta u Srbiji se nalazi u ovom statusu.
Koliko novca bi na ovaj način moglo da se slije u budžet?
- Radi se o milionima evra koje je neko nekada i potrošio da bi se do tog građevinskog zemljišta došlo, da bi se ono uredilo, poslužilo društvu i svojoj svrsi i za koje bi bilo nepošteno da se nekom da bez bilo kakve naknade.
Da li su vam se javili predstavnici nekih kompanija koje hoće da konvertuju pravo korišćenja u pravo svojine?
- Javilo mi se nekoliko njih i ljutilo se što mora da plati.
Ostalo je još da se donese uredba o davanju zemljišta uz popust strateškim investitorima. Kada će biti doneta i šta predviđa?
- Uredba je gotova i očekujem da na sednici Vlade bude usvojena sledećeg četvrtka. Ona definiše zakonski postupak po kojem gradonačelnici mogu dati strateškim investitorima zemljište po nižoj ceni. Svi veliki investitori kada dođu pitaju državu da im pomogne da odluče da li da investiraju u Srbiju ili, na primer, u Rumuniju. Uvek traže jeftinije zemljište jer će uložiti velike pare i zaposliti mnogo ljudi.
Sagradićemo veće naselje od „Belvila“
Najavljeno je da će u okviru projekta masovne stanogradnje maksimalna cena stanova u Beogradu biti 1.595 evra po kvadratu i to u drugoj zoni. Očekivalo se da će cene ipak biti niže.
- To je samo maksimalna cena, koja će sigurno i u drugoj zoni biti niža od 1.595 evra. Cilj nam je bio da svi budu zadovoljni – i banke i građevinari i građani, a to neće biti socijalni stanovi.
Zajedno sa Ministarstvom odbrane realizovaćemo jedan projekat, u okviru kojeg će biti sagrađeno više hiljada stanova. Biće to jedan mali grad na ekskluzivnoj lokaciji u Beogradu, koji će biti veći od „Belvila“. Dogovor je da Ministarstvu odbrane zemljište platimo kroz kvadrate.
Zemljište Luke Beograd vredi stotine miliona evra
Da li već sada može da se proceni koliko će kompanija „Luka Beograd“ morati da plati na ime konverzije?
- To je veoma kompleksan slučaj, pogotovo što je zemljište pod sporom sa gradom Beogradom. Velike je površine i ako se bude gradilo mi ćemo se radovati, jer podržavamo investitore. Zakon je predvideo da se konvertuje parcela po parcela i to onom dinamikom kako bi investitori želeli da grade. To se neće desiti u jednom danu, pa je teško reći da će se u budžet sliti stotine miliona evra koliko to zemljište realno vredi.
Blic Nataša Korlat | 23. 01. 2010.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis