петак, 4. децембар 2009.

Zvezdarska šuma u poseti gradskim institucijama

Kao izaslanici Zvezdarske šume, posetili smo danas Gradsko veće. Gradskim većnicima smo predali šumske zahteve, svakom poimenice: Goranu Aleksiću, Darku Božiću, Oliveru Glišiću, Aleksandri Gojković, Zoranu Kostiću, Goranu Krecloviću, Dejanu Malom, Darijanu Mihajloviću, Željku Ožegoviću, Mr Nikoli Paviću, Mr Mileti Radojeviću, Miroslavu Čučkoviću, Slobodanu Šoleviću.
Predaja zateva Gradskom veću
U zahtevima ukratko stoji:
- Nema prenamene šumskog u građevinsko zemljište ni u jednom delu Zvezdarske šume.
- Zvezdarsku šumu treba zakonski zaštititi.
- Treba promeniti način izrade urbanističkih planova, zarad suštinskijeg učešća građana i stručne javnosti.
Svakom većinku smo doneli i dar – žir iz Zvezdarske šume, da se o njemu stara kako bi iz žira izrastao lep i moćan hrast.
Šumske zahteve smo predali i predsedniku Skupštine grada Beograda, gospodinu Aleksandru Antiću, kao i zameniku gradonačelnika gospodinu Milanu Krkobabiću.
Predaja zateva Skupština Beograda
Gradonačelnik, gospodin Dragan Đilas je već sa svime upoznat. Gradonačelnik se zauzeo da se spreči seča delova Zvezdarske šuma i šuma zaštiti, i preduzeo je odgovorajuće aktivnosti. Pozdravljamo gradonačelnikov čin, to je krupan i važan korak u dobrom pravcu ali se takođe zalažemo da se raščiste sva preostala sporna pitanja i razreše sve neodumice.
Želimo da svojim predlozima aktivno učestvujemo u promenama nacrta regulacionog plana Zvezdarske šume. Želimo da imamo uvid u sve faze procedure, kako bismo izbegli neprijatna iznenađenja. To je naše demokratsko pravo, garantovano i kod nas usvojenom Arhuskom konvencijom.
Svoj konačan sud o nacrtu plana ćemo dati tek kada vidimo njegovu konačnu verziju.
Zašto se i dalje petljamo u čitavu priču? Zašto sve ne prepustimo gospodinu gradonačelniku?
Zato što grad Beograd nije jedan čovek.
Zato što je procedura izrade i usvajanja urbanističkih planova takva da uvek možemo biti izigrani, čak i uprkos gradonačelnikovoj dobroj volji.
Zato što se, po definiciji, građani u demokratiji petljaju u sve što ih se tiće. To je način na koji demokratsko društvo funkcioniše. Što se građani više petljaju, to bolje.
Spremni smo da radimo i sa gradonačelnikom, i sa planerima kako bi se došlo do najboljih rešenja za Zvezdarsku šumu. Nismo voljni da dignemo ruke i da čekamo da drugi sve završe umesto nas.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis