недеља, 27. децембар 2009.

Akcija za očuvanje novogodišnjih jelki

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić i gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan podelili su danas građanima nekoliko jelki s busenom i uputili apel da se tokom novogodišnjih praznika ne seku jelke.
– Svest o zaštiti životne sredine neophodno je podići na viši nivo, jer čak 40 odsto „mape puta” za punopravno članstvo naše zemlje u Evropskoj uniji čine projekti iz oblasti ekologije. Grad veliku pažnju posvećuje ovoj problematici, posebno očuvanju postojećih i sadnji novih stabala u Beogradu. Urbanističke planove koji podstiču razvoj grada usklađujemo tako da ne dođe do seče šuma. Šokiran sam podatkom da se u vreme novogodišnjih praznika samo u Beogradu poseče čak milion jelki. Zato pozivam sve Beograđane da ne kupuju nelegalno isečena stabla, odnosno da kupe jelku sa busenom i da ih nakon praznika vratimo u parkove i šume. S druge strane, gradska inspekcija, kao i prethodne godine, sankcioniše ilegalnu prodaju jelki – kazao je Antić.
Goran Trivan pozvao je sve Beograđane da kupuju jelke s busenom i to na prodajnim mestima koja su za to ovlašćena. Sekretarijat za zaštitu životne sredine i JP „Srbijašume” podržavaju nekoliko akcija koje realizuju nevladine organizacije sa ciljem da se građani upoznaju sa tim koliko štete prouzrokuje seča jelki i kako treba postupati u pripremama za predstojeće novogodišnje praznike. Na gradskom konkursu za finansiranje projekata nevladinih organizacija u 2009. godini Udruženje građana „Vratimo lepotu rekama” dobilo je sredstva za realizaciju projekta „Spasimo novogodišnje jelke”. U ovoj akciji, sa sloganom „Deco, vaspitavajte vaše roditelje!”, organizatori pozivaju decu da kupuju jelke sa busenom i da ih posle novogodišnjih praznika donesu na određeno mesto i zajedno zasade, uz poseban program i koncert. Akcija ima karakter internacionalne manifestacije „Save christmas trees”. Ove godine će se održati 3. januara, sa početkom u 12 časova, na Dunavskom keju – kod teniskih terena SC „Milan Gale Muškatirović”.
Udruženje vaspitača Beograda, u okviru projekta „Da Beograd diše”, podržanog od Sekretarijata za dečju zaštitu, u čijoj realizaciji učestvuju sve predškolske ustanove Beograda, ove godine uz podršku JP „Srbijašume” poziva građane da 15. januara svoje jelke donesu u najbliži vrtić kako bi bile zasađene i na taj način ulepšale dvorišta beogradskih vrtića. „Studentska unija Šumarskog fakulteta” od prošle godine realizuje projekat „10 godina života, za 10 dana sjaja!” i time skreće pažnju javnosti na ovaj problem i istovremeno apeluje na građane da ne kupuju četinare iz bespravnih seča.
http://www.beograd.rs/ Petak, 25. decembar 2009.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis