четвртак, 12. новембар 2009.

Ko se boji javnosti

Imali smo snimanje na TV Košavi za emisiju Razmirice. Emisija će biti emitovana sledeće srede, 18. novembra, u 21 h.
Na snimanju se bili ljudi iz Beogradskog sindikata i članovi naše grupe.
Na snimanju se nisu pojavili predstavnici predlagača DRP-a Zvezdarske šume.
Nisu smogli hrabrosti da sa nama sučele argumente. Verovatno zato što argumenata nemaju. Nisu došli da brane svoj plan. Verovatno što i sami znaju da se seča drveća ne može odbraniti.
Nisu se pojavili da povedemo javni dijalog. Verovatno zato što su se navukli na monologe. Daće izdvojenu izjavu. Ne bi da se mešaju sa građanima.
Izbegavanje građana i javnosti je karakteristično za donošenje urbanističkih planova. Građani i javnost se uključuju tek u završnoj fazi i to iskuljičivo skroz zbrzanu farsu koja se zove javni uvid. Nikakve rasprave dakle nema. Možete da vidite šta se sprema tek kad je sve gotovo, ali da raspravljate o tome ne možete. Možete, istina, da podnesete primedbe koje razmatra koje, iza zatvorenih vratiju, razmatra opskurno telo pod nazivom komisija za planove, koja se sastaje u nepoznato vreme, radi u nepoznatom sastavu i donosi odluke nepoznate javnosti. Ni sa komisijom se, naravno, ne raspravlja. Bivatie obavešteni o odlukama dotičnog tela. Argumentacije nema.
Tako su urbanisti preuzeli ulogu Svevišnjeg i zaveli svoju diktaturu i jednom društvu koje sebe naziva demokratskim. To je nedopustivo.
Bežanje od javnosti i građana je, međutim, izraz slabosti i straha. Od javnosti beži samo onaj ko ima šta da krije, ko i sam zna da to u čemu učestvuje nisu čista posla.
Mora da se promeni sadašnji, duboko antidemokratski način donošenja regulacionih planova. Mora da se krene od građana, ne od urbanističke samovolje ili tajkunskih interesa. O svakom regulacionom planu mora da se povede ozbiljna javna rasprava.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis