недеља, 4. октобар 2009.

Šumujem ja, šumuješ ti, šumujemo od ljubavi…

Odbrana park šume Zvezdara
Autor: Darko Kalezić
Mi, prestonički šumci, nećemo dozvoliti bankarskoj balavurdiji da pobedi u ovom bez potrebe izazvanom sukobu.
Zvezdarski eko pokret otpora već iza sebe ima jednu veliku pobedu. Peti parkić! Mrski građevinski agresor oteran je i zelena oaza ostaće deci. A sada su se graditelji okomili na plućno krilo grada: Park šumu Zvezdara. Već se tu odavno krijući unose daske, cigle, blokovi i ostali građevinski materijal. Suočeni sa crnotravcima usred šumice, sportisti koji trenitraju orijentiring shvatili su da će se – ukoliko nešto ne preduzmu – uskoro orijentisati po krovovima stambenih zgrada i poslovnih kula, izniklih preko noći na mestu višedecenijskih krošnji bagrema.
Beograđani su poznati po tome što reaguju tek kada "kada prevrši meru". Izgleda da se to već desilo – ekološki otporaši su se digli. "Šumovanje" je počelo!
Kao klinci, osamdesetih godina prošlog veka, peli smo se čaaak sa Karaburme do vrha Zvezdare. Nije što sam ja bio mali, nego je šuma zaista bila gusta! Imali smo tajna mesta, kućice od granja u koje smo, kao istureno odeljenje družine Robina Huda, dolazili leti da se sklonimo sa užarenog asfalta i tu kujemo smicalice. U cvrkutu Zvezdarske šume rađale su se i prve simpatije, pa i ljubavi. Držeći se za ruke, na tada još svetlošću nezagađenom nebu gledali smo zvezde padalice i zamišljali želje… Ovi što hoće da seku stabla i zaigraju finansijsko-urbanističke igre sigurno tu nisu prvi put poljubili nekoga. Mora da su odrasli u nekoj banci. Da l' su u životu ikoga i poljubili? Mi, prestonički šumci, nećemo dozvoliti toj bankarskoj balavurdiji da pobedi u ovom bez potrebe izazvanom sukobu. Kakav bi to Beograd bio bez desnog plućnog krila? Avala, sa leve strane grudnog koša metropole, samo gleda šta se radi na Zvekišu i zna da se njena bitka upravo ovde bije…
Pokretu otpora potrebni su svi oni koji su ikada na ovim proplancima pikali fucu, igrali badminton, skijali, trčali onako, ili uz gitare pevali. Ljudi kojima je zvezdarski povetarac ušao pod kožu raspoređeni su na ključnim mestima u društvu i idejama, radom i kreativnošću mogu da spreče skrnavljenje prirodnog dobra nadomak centra koje u bilo kom vremenu mogu da učine neki kojima nije stalo do disanja Beograđana,
"Šumovanje" je dakle počelo! Pridruži se! Dajem skroman doprinog prigodnim stihovima: "Šumujem ja, šumuješ ti, šumujemo od ljubavi…"
Singidunum Weekly broj 113, 2-8 oktobar 2009.
Singidunum Weekly na FaceBooku

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis