субота, 31. октобар 2009.

Strofe i refreni za Zvezdarsku šumu

Koncert za spas „zelene oaze” danas u 12 časova ispred Gradske bolnice. – Ako sporni nacrt plana regulacije stigne do Skupštine grada, Zvezdarci ostavljaju instrumente i izlaze na proteste

S namerom da javnosti skrenu pažnju na probleme i prepreke sa kojima se udruženje građana „Zaštitimo Zvezdarsku šumu” poslednjih meseci susretalo u procesu javne rasprave o nacrtu regulacionog plana park-šume Zvezdara, osnivači udruženja danas organizuju besplatan „Koncert za Zvezdarsku šumu” u 12 časova na poljani u Ulici vojvode Sime Popovića, iznad Gradske bolnice. Svoj glas protiv planske seče podići će hip-hop bend „Beogradski sindikat”, Dejan Cukić, elektronski sastav „Mistejk mistejk”, di-džej Šobaja i „Sevdah bejbi”, Duda Bezuha, reperi „Te-ha-ce la familija” i Marlon Brutal.
Inicijativu „Zaštitimo Zvezdarsku šumu”, podsetimo, pokrenuli su žitelji Zvezdare nezadovoljni predloženim rešenjem regulacije ovdašnje park-šume. Nacrt plana koji je još u proceduri donošenja predviđa prenamenu pet „zelenih” hektara u građevinsko zemljište i seču vegetacije kako bi se na te parcele proširio KBC „Zvezdara”, dok bi parcele u šumi poslužile za zidanje crkve i vidikovca.
– Donošenje ovog dokumenta pokrenula je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, njegovo rešenje uradio je Urbanistički zavod, a saglasnost mu je nedavno dala Skupština opštine Zvezdara. On je sada pred komisijom za planove koja odlučuje o primedbama, posle čega će biti usvojen u Skupštini grada. Njegovo ozvaničenje u sadašnjoj formi značilo bi desant na šumu i to ne smemo dopustiti – objasnio je Dejan Simonović, jedan od osnivača udruženja.
On je istakao da će, ako plan „stigne” na skupštinu, građani – kao što im je zakonom garantovano – kao grupa uložiti amandman, a u slučaju da bude odbijen, spremni su na javne proteste.
– Nekome je u Beogradu palo na pamet da smanjuje šumske površine zarad nama nejasnih interesa i ostavi grad bez „levog plućnog krila”. Umesto toga, mi tražimo da ugroženi delovi dobiju status zaštićenog prirodnog dobra jer je bespravnom gradnjom ova šuma već „načeta” – kažu pokretači akcije.
Na njihovu peticiju za očuvanje šume potpisalo se dve hiljade sugrađana, a svoje zahteve poslali su opštinskim vlastima, Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, Sekretarijatu za urbanizam, Aleksandru Antiću, predsedniku Skupštine grada, odnosno Sekretarijatu za socijalnu zaštitu i Sekretarijatu za saobraćaj.
– Od Sekretarijata za zdravstvo dobili smo odgovor da nije traženo proširenje bolnice na hektare šume, već prostor za dve nove zgrade od nekoliko ari. To se bitno razlikuje od površine koja stoji u nacrtu plana, a toliko neiskorišćenog mesta ima u krugu bolnice, bez potrebe da se krči ijedno drvo – ističu Zvezdarci, sumnjajući da je izgradnja „gerijatrijskog centra visoke kategorije” na nekoliko hektara samo paravan za zidanje komercijalnih kvadrata.
Ohrabrujući odgovor udruženje je dobilo od Sekretarijata za zaštitu životne sredine koji se, ako je suditi prema poslatom dopisu, „zalaže za očuvanje postojećih zelenih površina u šumi i podizanje novih zasada”. Sekretarijat se povodom inicijative usaglasio sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije da je moguće pokrenuti inicijativu za proglašenje dva zaštićena područja u šumi Zvezdara. Reč je o centralnom delu oko Opservatorije i dela između ograde Gradske bolnice i ulica Trnavske, Novice Cerovića i Vojvode Sime Popovića.
Zvezdarska šuma prostire se na 137 hektara, a prosečna starost njene vegetacije je oko 50 godina. Ekolozi je smatraju „levim plućnim krilom grada” jer poboljšava mikroklimatske uslove u prestonici, omogućuje prodor svežeg vazduha do centralnog gradskog tkiva, štiti od erozije i predstavlja prirodni rezervoar podzemnih voda. Uloga šume je i zaštita Beograda od košave i zagađenja koja sa istoka dolaze iz pravca Pančeva.
M. Luković
-----------------------------------------------------------
Dejan Cukić
Odrastao sam na obroncima Zvezdarske šume i ona je „središte” mog detinjstva. Nerazumljivo mi je da neko hoće da naruši nešto što je za mene proizvelo toliko lepih slika. Očigledno je da ljudi u svojoj borbi više ne žele da se vezuju za nazovidemokratske institucije i političare. Ovu inicijativu su pokrenuli moji školski drugovi u koje još imam poverenja. O ekološkom značaju šume nema smisla da ja kao muzičar pričam, to je poznato svakom osnovcu!
-----------------------------------------------------------
Feđa Dimović, „Beogradski sindikat”
U gradu je sve manje zelenih površina i uskoro ćemo početi da dišemo na škrge ako po njima nastave da niču stambeni blokovi i tržni centri. S obzirom na to da u krugu KBC „Zvezdara” ima slobodnih površina, nema šta dalje da se seče. Ne treba mnogo mozga da se pretpostavi šta znači davanje šumske zemlje za gradnju, i to komercijalnu. Nadali smo se da su sa Petim parkićem prestale svinjarije u ovom kraju i da su vlasti ukapirale da su građani svesni svojih prava i interesa, ali izgleda da se vraćamo na početak.
-----------------------------------------------------------
Edi Bon, „Mistejk mistejk”
Među našim članovima ima žitelja Zvezdare, a radimo u Opservatoriji u šumi zbog čega je sasvim prirodno da podržimo ovu akciju. Građanske inicijative su jedino preostalo sredstvo da se stane na put samovoljnicima. Odrastao sam uz Zvezdarsku šumu i znam šta ona znači meni i ljudima odavde. Izgradnja kvadrata ne opravdava seču stabala, pogotovo ako uzmemo u obzir da je donji deo šume načet bespravnim krčenjem o kojem su decenijama svi ćutali.
Politika 31/10/2009

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis