петак, 23. октобар 2009.

Srbiji nedostaje oko milion hektara šuma

Na radionici “Pošumljavanje poljoprivrednog i šumskog zemljišta” , koja je održana u okviru Međunarodnih sajmova LORIST na štandu Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i održivog razvoja u Hali 3 Novosadskog sajma, Saša Orlović, direktor Uprave za šume u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izjavio je da je pošumljenost u Srbiji veoma niska i da nam trenutno nedostaje oko milion hektara šuma.
Od pomenutih milion hektara oko 100.000 hektara šuma nedostaje u Vojvodini.
“Ovakvim radionicama mi pokušavamo da podstaknemo proces pošuvljavanja u Republici Srbiji. Jedna od stvari je izmena zakonske regulative, a druga su naši konkursi za dodelu sadnog materijala fizičkim licima u Srbiji”, rekao je Saša Orlović.
Prema njegovim rečima, svi privatnici mogu se obratiti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, koje će im nakon izrade programa pošumljavanja dodeliti besplatni rasadni materijal koji će oni posaditi na svojim parcelama.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis