уторак, 13. октобар 2009.

Jedni pošumljavaju, drugi rašumljavaju

Jedni pošumljavaju
Srbijašume sredinom oktobra počinju akciju pošumljavanja
BEOGRAD, (Beta-Ecotopia) - Javno preduzeće za gazdovanje šumama "Srbijašume" najavilo je danas da će sredinom oktobra početi akciju jesenjeg pošumljavanja Srbije.
Kako se navodi, za jesenju akciju pošumljavanja obezbedjeno je 2,8 miliona sadnica belog i crnog bora, smrče, jele, topole, hrasta, bagrema, divlje trešnje, javora i jasena.
U državnim šumama biće posadjeno dva miliona, a u privatnim oko 800.000 sadnica.
Akcija će biti organizivana u svim šumskim gazdinstvima JP "Srbijašume", radi povećanja šumovitosti Srbije i realizacije prostornog planiranja.
Za pošumljavanje u 2009. godini "Srbijašume" su obezbedile 5,5 miliona sadnica, od čega je za državne šume namenjeno 3,5 milona, a za pošumljavanje privatnih šuma dva miliona sadnica.
Povećanje površina pod šumama ima veliki značaj za životnu sredinu, proizvodnju kiseonika, umanjenje buke, zaustavljanje čestica prašine i pepela, navodi se u saopštenju.
Izvor: Ecotopia
Drugi rašumljavaju

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis