среда, 23. септембар 2009.

Neophodne reforme u oblasti ekologije

BEOGRAD, 22. septembra 2009. (Beta-Ecotopia) - Pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja Aleksandar Vesić izjavio je danas da su u oblasti ekologije neophodne reforme i na lokalnom i na nacionalnom nivou.
"Na lokalu nemamo dovoljno kapaciteta, a ni na nacionalnom nivou do skoro nismo imali. Lokalne samouprave treba da imaju službe koje će brinuti o životnoj sredini, a ne jednog ili nijednog čoveka", kazao je Vesić na završnoj konferenciji u okviru projekta "Lokalna ekološka bezbednost".
On je naveo da se 30 odsto zakona koje Srbija treba da uskladi sa Evropskom unijom odnosi na zaštitu životne sredine i podsetio da je najveći rizik za ekologiju industrijska zagadjenost kao posledica nepoštovanja standarda bezbednosti.
"Sve je manje prirodnih resursa, nafte uskore neće biti, a i gasa je sve manje. Šta možemo očekivati s obzirom da maksimalno eksploatišemo prirodne resurse", upitao je pomoćnik ministra.
Zamenik šefa misije OEBS u Srbiji Tomas Mur (Thomas Moore), koji je pomogao realizaciju projekta, kazao je da su reke u Srbiji veoma zagadjene, naročito na jugu zemlje i da služe za odlaganje otpada.
"Nismo nasledili zemlju od naših predaka, već smo je pozajmili od naših potomaka", rekao je Mur i dodao da se uredjivanje životne sredine "dešava sada i ovde".
Šefica odeljenja za tehnička pitanja Italijanske kooperacije za razvoj Ana Zambrano (Anna Zambrano) ponudila je pomoć predstavnicima opština na projektima koji se tiču snadbevanja vodom i upravljanja otpadom.
Ona je ocenila da je sprovedenim projektom o lokalnoj ekološkoj bezbednosti postignuto podizanje svesti gradjana i lokalnih samouprava o važnosti tog pitanja.
Zambreno je navela da je projekat sproveden u sedam pilot opština i to u Vranju, Prokuplju, Prijepolju, Pirotu, Medvedji, Leskovcu i Bujanovcu.
"Zemlja i priroda nisu naše vlasništvo, već odgovornost da ih čuvamo za našu decu", kazala je ona.
Predstavnici opština u kojima je sproveden projekat složili su se da je njegovom primenom unapredjeno stanje životne sredine u tim opštinama, kao i da je u toj oblasti neophodna kontinuirana edukacija.
Beta Zelena Srbija

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis