петак, 11. септембар 2009.

Ima li kraja ekološkom varvarstvu

Stara Planina, Rzav, Zvezdara... Ima li kraja ekološkom varvarstvu?

Gradnja brane na Rzavu 2010.
ČAČAK, 10. septembar 2009. (FoNet) - Gradsko veće u Čačku dalo je saglasnost za zaključivanje Ugovora o udruživanju sredstava za izgradnju brane i akumulacije na Rzavu o čemu
će konačnu odluku doneti Skupština grada.
Ugovor su već usvojile Skupštine opština Arilje, Lučani, Požega i Gornji Milanovac, a očekuje se da na zasedanju krajem septembra to učini i Skupština grada Čačka.
Radovi na gradnji brane i akumulacije na Rzavu trebalo bi da počnu sledeće i okončaju se 2014. godine, izjavio je direktor Javnog preduzeća "Rzav" iz Arilja Ljubo Lazović.
Ugovorom je definisano da će novac u iznosu od oko 52 miliona evra za izgradnju brane i akumulacije na Rzavu obezbediti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (47.564.658 evra ili 91,05%), opštine Arilje (407.034 evra ili 0,78%), Požega (712.309 evra ili 1,36%), Lučani (407.034 evra ili 0,78%), Gornji Milanovac (712.309 evra ili 1,36%) i grad Čačak (2.442.202 evra ili 4,67%), kao korisnici vode sa tog sistema.
"Radi se o investiciji od ukupno 70 milona evra, ali Elektroprivreda Srbije, zbog nedostatka sredstava sada neće potpisati ovaj Ugovor već na kraju završetka investicije."
"Ugovor koji potpisuju resorno ministarstvo i korisnici vodosistema "Rzav" odnosi se samo na vodoprivredni deo koji će služiti za zaštitu od poplava, oplemenjivanje malih voda i vodosnabdevanje četiri opštine i grada Čačka", rekao je Lazović.
On je istakao i da su pripremni radovi počeli utvrđivanjem opšteg interesa za gradnju pristupnog puta, cevovoda i dalekovoda.
Sledeće godine trebalo bi da se otkupi 160 hektara zemljišta, kao i da se iseli 18 porodica kako bi gradnja brane mogla da počne.
"Dakle, sledeće godine očekujemo završetak gradnje pristupnog puta i dalekovoda, da dovedemo put i struju do profila brane, a 2011. godine da počnemo sa izgradnjom tela brane."
"Glavni radovi bi trebalo da traju do sredine 2014. godine, kada se očekuje punjenje jezera, pod uslovom da imamo dovoljno sredstava", izjavio je on.
Lazović je istakao i da se na ovakav Ugovor čekalo 20 godina i podseća da je sistem na Rzavu pušten 1993. godine korišćenjem vode sa privremenog vodozahvata, ograničenog kapaciteta, zbog čega je bilo problema u vodosnabdevanju zabog nedostatka padavina.
On je izjavio i da je studija opravdanosti pokazala da će sa sadašnjom potrošnjom vode i procenom porasta broja stanovnika, četiri opštine i grad Čačak izgradnjom brane na
Rzavu imati vodu u naredne četiri decenije sa kapacitetom od 2.500 litara u sekundi, od čega bi Čačku pripalo 1200 litara.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis