четвртак, 13. август 2009.

Šumka i Šumko protiv Secka

Potrebni su svi koji bi znanjem i stručnošću branili šumu
Branioci Zvezdarske šume traže pomoć biologa, botaničara, geologa, lekara,pravnika, arhitekata, sportista, ali i talentovanih umetnika u akciji zaštite ove zelene oaze

Grupa građana okupljena u udruženju „Zaštitimo Zvezdarsku šumu” koja je proteklih sedmica organizovala nekoliko akcija „šumovanja”, najavila je da započinje novu kampanju deljenja flajera, razgovora sa žiteljima Zvezdare i prikupljanja potpisa za peticiju protiv bespravne gradnje i seče u šumi. Kivni na predloženi nacrt regulacionog plana „zelene oaze” čije se usvajanje uskoro očekuje, Zvezdarci su rešili da svim sredstvima stanu na put nemaru i dosadašnjoj praksi koja je, kako kažu, park-šumu ostavila zagađenu i proređenu.
Branioci „pluća grada” apeluju na sve zainteresovane građane da se uključe u akciju i ponove uspeh iz Petog parkića koji je pre nekoliko godina sačuvan od neodgovornih investitora. Zato su na svom sajtu zvezdarskasuma.blogspot.com objavili poziv za formiranje stručnog saveta šume, šumskog saveta za odnose s javnošću i umetničko-aktivistički konkurs.
– Potrebni su nam svi koji biznanjem i stručnošću branili šumu – od biologa, botaničara i ornitologa, preko geologa, hidrologa, šumara i lekara, do pravnika, arhitekata, sociologa i sportista. Zvezdarska šuma traži i umetnički nadarene ljude, koji bi se angažovali u osmišljavanju i izvođenju što maštovitijih i atraktivnijih „šumovanja”. Zainteresovani novinari ipi-ar menadžeri pozvani su da uđu u njen savet za odnose s javnošću – objasnio je Dejan Simonović, jedan od koordinatora inicijative.
Kreativci koji se jave na poziv imaće zadatak da osmisle kostime Šumke i Šumka, a traži se i osoba koja bi glumila Secka, „zlikovca” namerenog da šumski par poseče. Organizatori inicijative najavili su skoro održavanje Šumske olimpijade, kao i pripremu Pozorišta u šumi.
– Očekujemo i da veliki broj građana potpiše našu peticiju u kojoj tražimo da se zaustavi svaka dalja gradnja u šumi, povuče ili poništi regulacioni plan koji predviđa pretvaranje delova Zvezdarske šume u građevinsko zemljište, onemogući seča drveća i uništavanje zelenih površina, odnosno prekine bacanjesmeća i stvaranje deponija – dodao je Simonović.
Na kovertama sa zahtevom, kažu Zvezdarci, već su ispisane adrese nadležnih institucija – od kabineta predsednika Republike do opštinskih komunalnih organa. Sledeće „šumovanje” organizatori su zakazali za drugu polovinu avgusta na Cvetkovoj pijaci.
– Kada bi se svi ljudi rekreirali onoliko koliko lekari preporučuju, trebalo bi nam tri ovakve šume. Teren na Zvezdari pogodan je kako za trčanje i jogu, tako i za badminton, planinski orijentiring i igre s loptom. Zimi šuma postaje savršena podloga za nordijsko skijaško trčanje koje važi za jedan od najzdravijih sportova, a desetostruko je jeftinije od klasičnog skijanja. O važnosti drveća kada je reč o prečišćavanju vazduha više ne treba trošiti reči, ali valja podsetiti da na Zvezdari žive četinarske vrste koje ovaj „posao” obavljaju čitave godine – objasnio je dr Miroslav Demajo, biolog.
Prema statistici, na teritoriji opštine Zvezdara – koja važi za „zeleniji” deo grada – po glavi stanovnika ne dolazi ni celo jedno drvo. Zabrinuti aktivisti i stručnjaci zato s pravom smatraju da je ovo poslednji trenutak da se šuma spase.
M. L.
objavljeno: 13/08/2009
Politika - Beogradska hronika

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis