петак, 28. август 2009.

Sastanak u opštini Zvezdara

Malo smo sastančili 28. avgusta. U opštini Zvezdara smo se sastali sa timom predsednika opštine. Raspravljali smo, naravno, o Zvezdarskoj šumi. Bila je to živa rasprava.
Nismo se složili oko ključne stvari – proširenja bolničkog kompleksa na 1,8 ha šumske površine. Smatramo da se za dodatne bolničke kapacitete može naći drugo rešenje, bez zadiranja u šumu. Ne verujemo da bi šteta naneta šumi bila tako mala kako nam je predstavljeno. Nešto nemamo poverenja u princip vijugave gradnje, između drveća. Nejasno nam je kako bi bageri i ostale građevinske mašine izvodili slalom po šumi.
U svakom slučaju, ostajemo pri stavu da se bolnički kapaciteti mogu povećati a da ne nastrada nijedno jedino drvo. Protivrečno je istovremeno lečiti ljude i narušavati životnu sredinu koja je ključna za zdravlje.
Smatramo i da za crkvu postoji primerenije mesto od šume.
Toranj od 35 metara na vrhu Zvezdare je komična budalaština.
Tvrdimo da Beograd ima premalo, ne previše zelenila, da mu treba ozbiljno pošumljavanje, a ne rašumljavanje.
Sa druge strane, pozdravljamo volju opštine da razmotri mogućnost izgradnje staračkog doma na drugom mestu, ne u samoj šumi, na 0,65 ha površine, kako je predviđeno planom.
Prihvatamo poziv da sarađujemo na unapređenju šume i zelenih površina.
Spremni smo da se angažujemo da izradi svojevrsna lična karte šume, da se popiše flora i fauna koja se u njoj nalazi i zbog koje je nužno Zvezdarsku šumu proglasiti zaštićenim javnim dobrom.
Spremni smo da učestvujemo u formiranju eko patrola, sačinjenih od dobrovoljaca.
Delimo nezadovoljstvo trenutnim održavanjem šume.
Nastavljamo borbu za očuvanje šume u celini i pozivamo građane da u subotu 29. avgusta potpišu peticiju za spas Zvezdarske šume. Potpisivaće se kod Cvetkove pijace, plato kod tramvajske stanice, počev od 9:30 h.
Pozimavamo građane da uzmu učešća u narednim šumovanjima. Naše akcije će trajati sve dok se ne odustane od planirane seče.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis