субота, 29. август 2009.

Potpisom protiv otpisa


Šumovanje kod Cvetkove pijace
Kao što smo i najavili, u subotu 29. avgusta, kod Cvetkove pijace, održano je novo šumovanje, posvećeno potpisivanju peticije za zaštitu Zvezdarske šume. Građani su snažno podržali ovu akciju, dajući svoj potpis za spas šume, a protiv regulacionog plana koji podrazumeva uništavanje šumskih površina na ukupno 4,8 hekatara. Tako bi, recimo, proširenje KBC Zvezdara i izgradnja Gerontološkog centra uzeli 2,45 hektara.
Građanima je jasan značaj šume po Zvezdaru i grad Beograd. Spremni su da je uzmu u zaštitu. I to stvarno, ne tek deklarativno, kao recimo opština Zvezdara, čiji predsednik protivreči sam sebi tvrdeći istovremeno da se opština protivi seči šume, a da podržava regulacioni plan koji tu seču i predviđa. Još jednom se pokazalo da su građani daleko odgovorniji od vlasti.
Šumka i Šumko su zadovoljni, ima ko da ih brani. Ispuniće želju građana da se nastavi sa potpisivanjem peticije za zaštitu Zvezdarske šume sve dok ne bude i zakonom zaštićena. Nastavlja se sa prikupljanjem potpisa protiv otpisa šume.
Mesto i vreme sledećeg potpisivanja ćemo najaviti u toku narednih dana. Secko ima razloga za strah.

2 коментара:

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis