понедељак, 27. јул 2009.

U odbranu Zvezdarske šume


Neko u gradu Beogradu smatra deo Zvezdarske šume nepotrebnim. Novim regulacionim planom* Zvezdarske šume predviđeno je da čitav šumski pojas iznad KBC-a Zvezdara (Gradske bolnice) bude pretvoren u zemljište namenjeno „javnim specijalizovanim objektima i kompleksima“ (rogobatnog li izraza) radi proširenja bolničkog kompleksa. Tamo gde je sada šuma trebalo bi da navodno nikne gerijatrijski centar. Pritom je za „proširenje“ namenjena višetruko veća površina od one koju trenutno zauzima KBC Zvezdara. Očigledno se radi o pukom izgovoru, kako bi se lakše načela šuma. Uostalom, i u postojećem bolničkom krugu ima sasvim dovoljno neiskorištenog prostora, a dodatan prostor se, čak i da je neophodno, mogao naći i bez nasrtaja na Zvezdarsku šumu. Na delu je lukavstvo birokratskog uma.
Zvezdarska šuma se prostire na površini od oko 137 ha, od čega je samo 21 ha uređeno kao park. Prosečna starost vegetacije iznosi oko 50 godina. Danas najveći deo šume čine čiste ili mešovite vrste drveća (bagrem, crna i kanadska topola, američki jasen, gorski javor, beli jasen, hrast, crni i beli bor, kesten, bukva, lipa, platan i dr.), kao i šumsko i ukrasno šiblje. Očuvanje Zvezdarske šume je značajno za očuvanje biodiverziteta, šumske flore i faune. Po orinto-fauni je od istog značaja kao Banjička šuma, koja je proglašena za prirodni rezervat.
Osnovna funkcija Zvezdarske šume je unapređenje životne sredine i optimizacija ekoloških uslova u gradu (poboljšanje mikroklimatskih uslova, prodor svežeg vazduha do centralnog gradskog tkiva, protok vazdušnih strujanja za provetravanje grada). Takođe, ova šuma štiti od erozije i prirodni je rezervoar podzemnih voda. Uloga šumskog kompleksa je i zaštita Beograda od vetra (košave). Zvezdarska šuma je svojevrsni, prirodni vetrobran.
I pored svega toga, Zvezdarska šuma još uvek nije proglašena za zaštićeno prirodno dobro.
Zvezdarska šuma je izuzetno značajna kao rekreativno područje za građane Beograda. Atraktivna je i kao poligon za sve popularniji a svima dostupan sport «orijentiring». Zimi je izuzetno dobar teren za smučarsko trčanje, veoma zdarv sport a desetostruko jeftiniji od klasičnog skijanja. Kao predeo bogatog biodiverziteta, pogodan je za otvorenu nastavu «Škola u prirodi».
Posle Prvog svetskog rata na ovoj lokaciji su bile utrine, vinogradi i ciglane. Kada je tridesetih godina XX veka na vrhu brda sagrađena Opservatorija počelo je pošumljavanje, koje je intenzivirano u periodu posle 1945. godine, u toku dobrovoljnih radnih akcija. Danas Zvezdara u pejzažu grada deluje kao dominantni zeleni masiv, naročito istaknut u odnosu na deo grada pored Dunava i saglediv sa raznih tačaka u gradu i mnogih viših kota na periferiji.
Šume su pluća Beograda, pri čemu je Košutnjak levo, a Zvezdarska šuma desno plućno krilo. I pored toga, ona još uvek nije proglašena za zaštićeno prirodno dobro. Zašto?
Sve su ovo dovoljni razlozi da se ne poseče ni jedno jedino drvo. Zašto se to ipak želi?
Grupa građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu namerava da okupi sve kojima je stalo do očuvanja prirodne sredine, da se suprotstave ovoj nameri.
Grupa građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu, traži od SO Zvezdare, skupštine i vlade grada Beograda i nadležnih republičkih organa da se:
- smesta zaustavi svaka dalja gradnja u zvezdarskoj šumi,
- povuče ili poništi regulacioni plan koji predviđa pretvaranje delova zvezdarske šume u građevinsko zemljište ili javne objekte i komplekse,
- onemogući seča drveća i uništavanje zelenih površina, kao i bacanje smeća i stvaranje deponija,
- onemogući ulazak automobila u šumu i parkiranje po zelenim površinama,
- Zvezdarska šuma proglasi za zaštićeno javno dobro, kao što je već zaštićena Banjička šuma – ornitološki rezervat,
- Uspostavi redovna čuvarska služba a angažuju i dobrovoljci za ovaj posao.

Regulacioni plan Zvezdarske šume možete pogledati na::

Park šuma Zvezdara I faza

Planovi u jpg/tiff formatu:
postojeća namena - tif
planirana namena - tif

Planovi java.applet
postojeća namena
planirana namena

Planovi na satelitskom snimku
postojeća namena zemljišta
planirana namena zemljišta

Kontakt: zvezdarskasuma@yahoo.com
http://zvezdarskasuma.blogspot.com
Facebook grupa Zaštitimo Zvezdarsku šumu


U ime grupe građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu

dr Miroslav Demajo,biolog
Dejan Simonović,
Branislav Đorđević,
Miloš Vučković,
Vladimir Martinović

Izvor: B92 Blog - Tanja Jakobi

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis