уторак, 21. мај 2024.

Dr Miroslav Demajo dobitnik Specijalnog priznanja Zeleni list

Ove godine dodelјeno je deset Zelenih listova, jedan Crni list, a tri specijalna Zelena lista dobili su Ljubivoje Ršumovića, Miroslav Demajo i posthumno Radoslav Rakonjac.

U petak 17. maja 2024. godine u Ekološkom centru „Radulovački“ u Sremskim Karlovcima održana je svečanost uručenja priznanja „Zeleni“ i „Crni list“ akcije „Tražimo zagađivača godine i zaštitnike godine“, najstarije i najpoznatije ekološke akcije u našoj zemlјi, koju već petnaest godina organizuju Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine. Ovu akciju pre 41 godinu pokrenuli su Ekološki magazin "Čekajući vetar" Radio Beograda 2 i Društvo za čistoću vazduha Srbije. Cilј akcije je unapređenje zaštite i očuvanja životne sredine kroz nagrađivanje pojedinaca i organizacija koje najviše brinu ili, s druge strane, najviše zagađuju životnu sredinu.

U akciji su i ove godine, kao predlagači, učestvovali pojedinci, organizacije i institucije iz cele Srbije. Nakon svih prispelih predloga žiri je doneo odluku o dobitnicima ovogodišnjih priznanja.

Na početku svečanosti prisutnima su se obratili Radovan Pantović, v.d. glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2 i Aleksa Jeftić, predsednik Pokreta gorana Vojvodine. Ove godine dodelјeno je deset Zelenih listova, jedan Crni list, a tri specijalna Zelena lista dobili su Ljubivoje Ršumovića, Miroslav Demajo i posthumno Radoslav Rakonjac.

DR MIROSLAV DEMAJO

-za decenije posvećene zaštiti i očuvanju životne sredine-

Doktor bioloških nauka i naučni savetnik u penziji, od detinjstva je aktivno povezan sa prirodom. Bavio se planinarenjem i bio član Gorske službe spasavanja i Mladih zoologa. Po odlasku u penziju, učestvuje u
kampovima za studente: Čemerno, Vršački breg, Temska, Carska bara...Borio se za očuvanje Stare planine, a poseban doprinos je dao u odbrani 85 hektara Zvezdarske šume u Beogradu. Aktivan je u zaštiti Belјarice i ugroženih vrsta i često učestvuje u akcijama čišćenja priobalјa i divlјih deponija. Ekološki aktivisti ga veoma uvažavaju, a on je uvek spreman da sa njima razmenjuje znanja i mišlјenja, raspoložen da i sam i dalјe uči. Živi u skladu sa ekološkim principima.

(Radio Beograd)

U svom obraćanju Miroslav Demajo je istakao i ulogu svojih saboraca u zaštiti Zvezdarske šume: Vladimira Martinovića, Zorana Pavlovića i Dejana Simonovića, kao i svoje supruge i ćerke.

Audio zapis događaja se može naći na linku: https://www.rts.rs/upload//media/2024/4/19/10/4/765/2714415/wetar.mp3

Obraćanje Miroslava Demajo počinje na 39:28


Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis