понедељак, 19. октобар 2020.

Povodom konkursa „Najbolja ideja za Avalu”

Dopis upućen Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Beograda, Srbijašumama, gradonačelniku i predsedniku skupštine Beograda, timu projekta URBforDAN

Poštovani, 

Na zvaničnom sajtu Grada Beograda, 02.10.2020god. objavljen je konkurs koji se odnosi na uređenje Avale. Deo konkursa glasi:

“Sekretarijat za zaštitu životne sredine, u saradnji sa JP „Srbijašume” – Šumsko gazdinstvo „Beograd”, u okviru projekta „URBforDAN” objavio je konkurs za izbor najbolje ideje za urbane šume pod nazivom „Najbolja ideja za Avalu”. Projekat Evropske unije „URBforDAN” traži kreativne ideje za naše urbane šume, a ograničenja za kreativnost ne postoje....”

Mi dolepotpisani smo veoma zabrinuti zbog ovog konkursa a još više činjenicom da i Evropska unija učestvuje u njegovom kreiranju i finansiranju.

Avala je proglašena kao predeo izuzetnih odlika a delovi šume su čak i pod prvim stepenom zaštite. Ova planina sa još uvek lepom šumom predstavlja oazu prirode u Beogradu koji ima sve manje prirodnih šuma. Na žalost, Avala je već i sada preopterećena zbog područja oko tornja, hotela i spomenika na vrhu. Veliki broj posetilaca dolazi automobilima, baca se smeće, roštilja itd. Bila je planirana i suluda ski staza od Mitrovićevog doma podnožja a zna se da se u Evropi skijališta ne prave ispod 2000 m. nadmorske visine zbog globalnog zagrevanja i topljenja glečera čak u Alpima. Veštačko osnežavanje je posebno štetno, a utrošak vode ogroman.

Avala nije urbana šuma, to nije park usred grada, već još uvek deo prirode, deo šume je čak i ostatak nekadašnjih šumadijskih šuma koje su uglavnom nestale. Avala je bogata i nekada je bila još bogatija biodiverzitetom koji se nebrigom i dalje uništava. 

Neverovatno je da se pomenutim konkursom predlažu izmene biotopa Avale i dodatno iskorišćavanje ovog već krajnje iscrpljenog prirodnog dobra. Kod nas prevladava stav da da nisu iskorišćeni svi potencijali ako postoji priroda u netaknutom obliku. Šta ima više da se koristi, postojanje same šume je dovoljna iskorišćenost. 

Sa preuređenjem će krenuti komercijalni sadržaji, kafane, igrališta itd. i tu je kraj Avale. Umesto da se eventualno na drugom mestu zasadi neka urbana šuma, Avala treba da bude žrtva nepromišljenih postupaka. Naravno, i urbane šume su pod teškim napadom, kao na primer predeo Ušća na Novom Beogradu.

Priroda se ne štiti niti “unapređuje” izgradnjom i transformacijom prostora, kao što je navedeno u konkursu. 

Najbolji način da doprinesemo Avali je da je ostavimo na miru. Priroda je sadržaj sama po sebi, ne trebaju joj nikakvi dodatni “sadržaji”.

Najbolje što možemo da učinimo je da smanjimo, ne povećamo nivo štetnih aktivnosti. To, u slučaju Avale, prvenstveno znači zabranu pristupa automobilima i vozilima bilo koje vrste, zabranu loženja vatre i roštiljanja na otvorenom, kontrolu i najstrože kažnjavanje bacanja smeća.


Mi dolepotpisani tražimo da se pod hitno poništi ovaj nepotrebni i štetni konkurs i pristupi boljoj zaštiti Avale umesto daljeg degradiranja ovog prirodnog dobra. 


Beograd, 19. 10. 2020.                 


                       

Grupa građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu:

(http://zvezdarskasuma.blogspot.com)

dr Miroslav Demajo, dipl.biolog, naučni savetnik u peziji

Dejan Simonović, književnik

Vlada Martinović, novinar

Vesna Demajo, dipl. biolog


 


Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis