петак, 8. мај 2020.

МУЗЕЈ ОДБРАНЕ РЕКА СТАРЕ ПЛАНИНЕ

Поводом 40 година борбе за реке и природу, Удружење „Темска“, месна заједница „Темска“, Савез месних заједница Старе планине и Лицеј покренули су стварање Музеја одбране река Старе планине који ће, као трајно јавно добро, служити свима онима који су стали у одбрану природе. Музеј је смештен у галерију месне заједнице „Темска“, места које је синоним за активизам и општенародну одбрану река Старе планине.


Поред тога што ће Музеј бити својеврсна фактографска архива докумената, фотографија и филмова из земље и света, жеља нам је да постане центар којим ће моћи да се користе активисти, научници и уметници, а ради подизања свести у друштву о неопходности очувања природе.
Музеј одбране река Старе планине установљава признање „Плава повеља Старе планине“ за животно дело у области заштите природе, које ће се додељивати једном годишње оним ветеранима који су својом резилијентношћу и личним примером служили као пример другима. Поред тога, за организације и појединце који су значајно допринели теми очувања природе, додељиваће се признање „Зелена плакета Старе планине“.
Отварање Музеја одбране река Старе планине смо планирали, уз свечаност и присуство бројних активиста, научника, медија и шире јавности, да отворимо почетком маја. С обзиром на новонасталу ситуацију епидемије, а у складу са забраном окупљања, са великом одговорношћу према нашим ветеранима у борби за реке, одлучили смо да, у овом тренутку, Музеју поклонимо и виртуелни живот, тј. да прикупљене матерјале у наредном периоду представимо и у дигиталној форми на веб адреси: www.savezzazastituprirodesrbije.rs. Сајт је, такође, допринос горенаведених организација и намењен је да буде отворена база матерјала и место за промоцију активности и аутентичних покрета за очување природе.
Накнадно ћемо уприличити конференцију за штампу уз видео поруке наших ветерана и њихово присуство путем видео линка почетком јуна, а о чему ћемо вас накнадно обавестити.
Позивамо вас да подржите овај пројекат, како бисмо могли да створимо значајно место за јачање снага у очувању природе.
За сва ваша питања и предлоге, стојимо вам на располагању.
Драгана Божиновић, аутор пројекта

СВЕ ЗА РЕКЕ – РЕКЕ НИ ЗА ШТА
тел. +381 (0)65 56 43 529 muzejodbranereka@gmail.com
https://savezzazastituprirodesrbije.rs/

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis